Папа: Господи, врятуй нас від лицемірства
  • Втр, 06/06/2017 - 21:50

«Лицемірство не є мовою Ісуса» і також не повинно бути мовою християн, – наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані у вівторок 6 червня 2017 року.

Тему своєї проповіді Святіший Отець почерпнув з читання уривка із Святої Євангелії від Марка, яке припало на цей день (Мк 12,13-17), що описує спробу фарисеїв і книжників впіймати Ісуса на слові, ставлячи питання про сплату податку кесареві. Папа нагадав, що мова християн, які йдуть за прикладом Ісуса, повинна бути правдивою, і застеріг від спокуси лицемірства та лестощів.

Його Святість підкреслив, що євангелист Марко, описуючи  наставлення фарисеїв і книжників, використав термін «лицеміри». Він зазначив, що Ісус часто критикував їхнє лицемірство та додав, що це слово походить з грецької мови й означає вдавання, брехливість, лукавство, найчастіше задля того, аби ввести когось в оману щодо своїх справжніх намірів і мати з того власну користь.

«Лицемірство не є мовою Ісуса. Лицемірство не є мовою християн. Християнин не може бути лицеміром і лицемір не є християнином. Це дуже ясно», – мовив Папа. Він зазначив, що лицеміри завжди починають з лестощів, які також не належать до істини, але використовують перебільшення для того, щоб розбудити марнославство, адже людина може насолоджуватися лестощами, спрямованими на її адресу.

Саме так, за словами Святішого Отця, поводились представники фарисеїв і книжників, описані в Євангелії, які, похваливши Христа, відразу ж намагались Його випробувати: «Чи законно платити податки кесарю, чи ні? Ми повинні платити чи не платити?» Але Ісус, знаючи їхнє лицемірство, ясно сказав: «Чо­го мене спо­ку­шаєте? При­несіть мені динарій, щоб я ба­чив». І вказавши, що на динарієві був образ і напис кесаря, відповів їм: «Від­дайте ке­са­реві, що кесареве, а Бо­го­ві – що Бо­же».

Папа Франциск зазначив, що третім аспектом, включеним в євангельську розповідь, є той факт, що лицемірство є мовою підступу, такого ж самого, як той, що його сатана використав у раю проти Єви. Підступ починається лестощами, аби потім знищити особистість і душу людини. Лицемірство вбиває спільноту. «Якщо в якійсь спільноті є лицеміри, то існує велика небезпека», – сказав Його Святість, згадавши Ісусові слова: «Хай буде ваше слово: Так, так; Ні, ні, – а що більше цьо­го, те від ли­­­­хого» (Мт 5,37).

На закінчення проповіді Святіший Отець мовив: «Просімо у Господа, щоб нас оберігав, аби ми не піддались лицемірству, із поганими намірами приховуючи своє наставлення. Нехай же Господь обдарує нас цією благодаттю! Господи, ніколи не дозволь мені бути лицеміром, щоб я завжди вмів сказати правду, а коли не зможу її сказати, щоб я вмів мовчати, але щоб я ніколи-ніколи не піддався лицемірству!»