Папа: гостинність – це важлива екуменічна чеснота
  • Чтв, 23/01/2020 - 10:44

Про потребу гостинності до інших християн, про турбото щодо мігрантів та вразливих людей говорив Святіший Отець під час загальної аудієнції з вірними у Ватикані 22 січня 2020 року.

«Сьогоднішня катехиза співзвучна із Тижнем молитов за єдність християн. Тема цього року, якою є гостинність, була розвинута спільнотами Мальти та Ґоцо, починаючи від уривку Діянь Апостолів, що розповідає про гостинність, яку мешканці Мальти виявили до святого Павла та його супутників, що разом із ним пережили розбиття корабля», – цими словами Папа Франциск розпочав своєю щотижневу зустріч з вірними у середу, 22 січня 2020 року, що відбулась у ватиканському залі Павла VІ, коментуючи біблійний уривок Діянь Апостолів 28, 1-2; 10.

Корабельна аварія

Глава Католицької Церкви коротко зупинився на драматичному досвіді корабельної аварії святого Павла. Корабель дрейфував протягом 14-ти днів розбурханим морем; через вітер і сильний дощ не було видно ні сонця, ані зір, подорожуючі почували себе дезорієнтованими, розгубленими, боялись, що їхній корабель, в якому перебувало понад 260 осіб, розіб’ється об хвилі.

Святий Павло був переконаний, що його життя в руках Бога, Який воскресив Ісуса з мертвих і Який покликав його, Савла, на апостола, аби він ніс Євангеліє аж до кінців землі. Його віра переконувала його у тому, що Бог є люблячим Отцем. Тому, Павло промовляє до друзів по подорожі та, натхнений вірою, звіщає їм про те, що Бог не допустить, аби вони загинули.

Людяність мешканців острова

«Це пророцтво здійснюється, коли корабель причалив до берегів Мальти і всі пасажири цілі і здорові вийшли на тверду землю. І там вони переживають щось нового. На відміну від жорстокого насильства бурхливого моря, вони отримують свідчення “рідкісної людяності” жителів острова. Ці люди, чужі для них, виявляють уважність до їхніх потреб. Вони розпалюють вогнище, щоб ті зігрілися, пропонують їм притулок від дощу та дають поживу. Хоча вони ще не отримали Добру Новину про Христа, виявляють любов Бога в конкретних ділах ввічливості», – мовив далі Єпископ Риму, зазначаючи, що спонтанна гостинність та жести людяності передають Божу любов. Гостинність мешканців острова була винагороджена чудами зцілення, які Господь довершив через святого Павла. Отож, якщо мешканці Мальти стали для апостола Павла знаком Божого Провидіння, то він, у свою чергу, став для них свідком милосердної Божої любові.

Важливість гостинності

«Найдорожчі, гостинність є важливою, вона є також важливою екуменічною чеснотою», – наголосив Вселенський Архієрей, підкреслюючи, що вона означає визнавати, що інші християни є справді нашими братами та сестрами у Христі, незалежно до якої конфесії ми належимо. Коли ми гостинно приймаємо інших християн, то приймаємо їх як дарунок: як і жителі Мальти, отримаємо винагороду за нашу доброту. «Прийняти християн, які належать до  іншої традиції, означає, насамперед, виявляти їм Божу любов, оскільки вони є Божими дітьми, – нашими братами, – а також означає прийняти те, що Бог звершив у їхньому житті. Екуменічна гостинність вимагає готовності слухати інших християн, звертаючи увагу на їхні особисті історії віри та історію їхньої спільноти, спільноти віри з іншою традицією, [відмінною] від нашої. Екуменічна гостинність передбачає бажання пізнати досвід Бога, який мають інші християни, і очікування отримати духовні дари, які від них походять», – наголосив Папа Франциск.

Сьогоднішні виклики міграції

«Сьогодні те море, в якому зазнав корабельної аварії святий Павла та його супутники, знову стає небезпечним місцем для життя інших подорожуючих. По всьому світі чоловіки та жінки-мігранти вирушають в ризиковані подорожі, аби рятуватися від насильства, війни, бідності. Подібно, як апостол Павло та його товариші, вони зазнають байдужості, ворожості пустелі, річок, морів... Дуже часто їм не дають висісти у портах. Але, на жаль, іноді, вони також стикаються з набагато гіршою людською ворожістю. Їх експлуатують злочинці, що займаються торгівлею людьми. Це діється сьогодні! Деякі урядовці ставляться до них, як до чисел і загрози. Сьогодні! Іноді, негостинність, немов хвиля, відкидає їх до бідності чи небезпек, від яких вони втекли», – додав він, наголошуючи на тому, що ми, будучи християнами, повинні трудитися разом, щоб виявити мігрантам Божу любов, об’явлену в Ісусу Христі.

«Ми можемо і повинні свідчити, що існують не лише ворожість і байдужість, але, що кожна людина цінна для Бога і Він її любить. Поділи, які досі існують між нами, перешкоджають нам повністю бути знаком любові Бога до світу, що є нашим покликанням і місією. Спільна праця над екуменічною гостинністю, особливо, щодо тих, чиє життя є найбільш вразливим, зробить усіх нас, усіх християн, – протестантів, православних, католиків, усіх християн, – кращими людьми, кращими учнями та більш об’єднаним християнським народом. Ще більше наблизить нас до єдності, що є Божою волею для нас», – підсумував Глава Католицької Церкви.