Папа: Харизма єдності спонукає до оновлення
  • Пон, 10/02/2020 - 10:52
Святіший Отець надіслав послання єпископам, що беруть участь в конгресі на тему «Харизма на служінні Церкві та людству» з нагоди сторіччя від дня народження К’яри Любік, засновниці Руху Фоколярів.

«Харизми є “дарунками Святого Духа, які є складовою частиною церковного тіла, що тяжіють до центру, яким є Христос, звідки виливаються в євангелізаційний імпульс”» – цими словами з Апостольського напоумлення «Evangelii gaudium» Папа Франциск звертається до учасників міжнародного конгресу на тему «Харизма на служінні Церкві та людству» з нагоди сторіччя від дня народження К’яри Любік, засновниці Руху Фоколярів. Захід розпочався 8 лютого 2020 р. в північноіталійському місті Тренто та завершиться 12 лютого в місті Лопп’яно, що розташоване в центральній Італії та є міжнародним осідком Руху, заснованого К’ярою Любік.

У школі Святого Духа

У посланні до учасників конгресу, серед яких – 7 кардиналів та 137 єпископів, що симпатизують Рухові Фоколярів, Святіший Отець зазначив, що ієрархам також корисно кожного разу «відвідувати школу» Святого Духа, «Який спонукає вийти з горниці, де Господь Ісус Христос зібрав їх в єдності з Петром та Марією, Божою Матір’ю та Матір’ю Церкви для того, щоб у вогні П’ятидесятниці прямувати вперед дорогами місії разом з усім Божим людом».

Всі харизми є однаково цінними

В місії Церкви, за словами Наступника святого Петра, харизматичні дари є такими ж суттєвими, які і ієрархічні дари, а душпастирі наділені особливим даром визнавати й сприяти дії Святого Духа, який сіє серед Божого люду особливі благодаті, завдяки яким вчиняє їх здатними виконувати різні служіння для добра Церкви. «Харизма єдності – наголошує Папа, – це одна з цих благодатей для нашого часу, який переживає переміни історичного масштабу й спонукає до духовної й душпастирської реформи, що повинна бути простою й радикальною та поверне Церкву до завжди нового й актуального джерела, яким є Христове Євангеліє».

Компас у служінні – розп’ятий Христос

Звертаючись до ієрархів, Єпископ Риму зазначає, що Святий Дух спонукає їх обирати єдиним компасом у своєму служінні розп’ятого Христа, творячи єдність з усіма, починаючи від найостанніших і відкинутих, щоб нести їм світло, радість і мир. «Святий Дух відкриває на діалог милосердя й правди з кожною людиною, кожної культури, релігійних традицій та ідейних переконань, аби в зустрічі будувати нову цивілізацію любові», – підкреслює Папа.

На завершення Святіший Отець зазначив, що дякує Богові за дар харизми єдності через свідчення та вчення Слугині Божої К’яри Любік та молить Святого Духа дати нового імпульсу Церкві в євангелізації всіх народів.