Папа: хоч час, у якому живемо, здається понурим, Господь звершує діло спасіння
  • Втр, 13/12/2022 - 20:49

Проповідуючи під час Святої Меси на честь Діви Марії, що явилася в Ґвадалупе, Папа Франциск наголосив на тому, що Господь закликає кожного з нас наслідувати Його Матір, яка поспішає з допомогою до тих, хто цього потребує.

 

У понеділок, 12 грудня 2022 р., в день літургійного спомину Пресвятої Богородиці Ґвадалупської, Небесної Покровительки Латинської Америки, Папа Франциск відслужив у базиліці Святого Петра у Ватикані Святу Месу за Латинську Америку, в якій взяли участь представники дипломатичного корпусу та латиноамериканської спільноти Риму.

Божий спосіб діяння

Під час проповіді, покликаючись на слова святого Павла з Послання до Галатів: «Коли прийшла повнота часів, Бог послав Свого Сина, народженого від жінки», Святіший Отець зазначив, що Бог керує історією людства, а Його спосіб втрутитися «завжди вражає нас і наповняє радістю». «Саме так, прихід Його Сина в людському тілі – це найбільше вираження Його божественного методу на користь спасіння. Бог, Який дуже полюбив світ, послав нам Свого Сина», – сказав Папа, вказуючи на те, що Вічний входить у непостійність нашого часу, назавжди і безповоротно стаючи «Богом-із-нами». І ніщо нашого не є чужим для Нього, Він в усьому подібний до нас, крім гріха.

Мати, Яка нагадує про гідність

Щось подібного, за словами проповідника, трапилося майже п’ять століть тому, в «складний і важкий період» для мешканців так званого нового світу. Господь забажав перетворити замішання, породжене зустріччю двох світів, «у відновлення сенсу, відновлення гідності, у відкритість на Євангеліє, перетворити його у зустріч». І зробив це, «посилаючи Марію, Свою Матір», згідно з тією логікою, що описана в Євангелії від Луки, коли після Благовіщення Діва з Назарету швидко пустилася в дорогу в гірську місцевість. «Саме так прийшла на наші благословенні землі Америки наша Ґвадалупська Діва, представляючись як “Мати найістиннішого Бога задля Якого живемо”, прийшла, щоби принести розраду та вдовольнити потреби найменших, нікого не виключаючи», – сказав Папа.

Покликані брати тягарі одні одних

Святіший Отець зазначив, що цього року свято на честь Ґвадалупської Богородиці відзначається у непростий для людства час, «сповнений гуркотом війни, зростанням несправедливості, голоду, бідності та стражданням». І хоч цей горизонт здається понурим, «віра, Божі любов і прихильність навчають нас і кажуть, що також і це є слушний час спасіння», коли Господь і далі дарує нам Свого Сина через Діву Марію, а нас «кличе бути братами й сестрами, відкласти егоїзм, байдужість і суперництво, запрошуючи нас “поспішно” брати на себе тягарі одні одних, виходити назустріч забутим і відкиненим мов непотріб братам і сестрам у наших споживацьких й апатичних суспільствах».

Віра без ідеологій

Папа Франциск наголосив, що Пресвята Діва сьогодні, як і вчора, «хоче зустрітися з нами», як одного дня зустрілася з Хуаном Дієґо на пагорбі Тепеяк. Він також згадав про те, що на Американському континенті розпочинається міжконтинентальне дев’ятирічне приготування до відзначення 500-річчя появи Богородиці в Ґвадалупе, запрошуючи вірних брати участь у цьому шляхові. «Але, будь-ласка, робіть це зі справжнім ґвадалупським духом. Мене непокоять різного роду ідеологічно-культурні пропозиції, які хочуть присвоїти собі зустріч народу з його Матір’ю», – сказав Святіший Отець, закликаючи не дозволити, щоби «послання було дистильоване світськими та ідеологічними моделями».

Покровителька Америки

В грудні 1531 року, 10 років після падіння імперії ацтеків, Божа Матір об’явилась 57-річному, наверненому на християнство, індіанцеві Хуанові Дієґо, одному із перших охрещених. Пречиста Діва висловила бажання, щоб на Її честь там був збудований храм. Хуан Дієґо звернувся до єпископа, який не повірив у його слова і вимагав доказів. Під час наступного об’явлення Божа Мати запросила його зібрати троянди, які, не зважаючи на зимову пору, розцвіли на кам’янистій горі. Коли Хуан Дієґо поспішив до єпископа з доказами чуда і розгорнув накидку, в яку зібрав троянди, квіти впали на землю, а на внутрішній стороні його убогого плаща в чудесний спосіб залишилось відбитим зображення самої Пресвятої Богородиці. Цей образ є нерукотворним, зображення Пречистої Діви на ньому ще й досі не змогли науково пояснити. Що більше, розглядаючи за допомогою комп’ютерної техніки збільшене зображення обличчя Пресвятої Діви, відкрито, що в Її очах, немов на фотографії, відбились дійові особи події: сам Хуан Дієґо, єпископ Зумарраґа та ще інші особи. На згадку про ці події, що відбувалися 12 грудня, відзначається свято на честь Ґвадалупської Богородиці.