Папа: Християн не сміє замовчувати звіщення Ісуса
  • Птн, 22/04/2016 - 14:42

Під час ранкової Святої Меси у п’ятницю, 22 квітня 2016 р., коли припадала його 43-тя річниця чернечих обітів, Папа Франциск, наголосивши на тому, що християнин є людиною надії, закликав вірних відважно звіщати свою віру, наслідуючи апостолів, які свідчили Христове Воскресіння навіть ціною власного життя.

У світлі біблійних читань, призначених на цей день, Святіший Отець говорив про три виміри християнського життя, якими є «звіщення, Ісусове заступництво та надія». Суттю християнського звіщення, як він пригадав, є те, що «Ісус помер та воскрес за нас, за наше спасіння». «Ісус живий!» – звіщали апостоли юдеям та язичникам, даючи цьому звіщенню свідчення «також своїм життям і пролиттям крові».

«Коли Івана та Петра після зцілення кульгавого приведено і поставлено перед Синедріоном, первосвященики заборонили їм говорити про Ісусове ім’я, про Воскресіння. Вони, повні сміливості, в усій простоті відповіли: “Не можемо замовчувати те, що ми бачили і чули”. Ми, християни, – наголосив проповідник, – завдяки дарові віри маємо в собі Святого Духа, Який дає нам побачити і почути істину про Ісуса, Який умер за наші гріхи і воскрес. Це звіщення християнського життя: Ісус – живий! Христос воскрес! Христос посеред нас у громаді та супроводжує нас на нашій дорозі».

Пригадавши, що під час Тайної вечері апостоли були засмученими, а Ісус сказав їм: «Нехай не тривожиться ваше серце. Майте лише віру. У домі Отця мого багато помешкань. Іду приготувати вам місце», – Папа вказав на наступний вимір християнського життя, яким є заступництво. «Що означають ці слова? Як Ісус приготовляє місце? Своєю молитвою за кожного з нас, – сказав він. – Ісус молиться за нас. У ці хвилини Ісус трудиться на нашу користь Своєю молитвою».

Далі Святіший Отець поділився думками про те, якою є молитва Ісуса. За його словами, Ісус «показує Отцеві Свої рани, тому що Він забрав їх з Собою після Воскресіння. Він показує ці рани і називає кожного з нас». Такою є «молитва Ісуса, Який в ці хвилини заступається за кожного з нас».

Врешті, переходячи до третього виміру, яким є надія, Наступник святого Петра підкреслив, що християнин – це людина надії, яка сподівається на Господнє повернення. Вся Церква, за його словами, «перебуває в очікуванні приходу Ісуса Христа. Ісус повернеться – і в полягає цьому християнська надія».

«Отож, можемо запитати себе: яким є звіщення мого життя? Якими є мої стосунки з Ісусом, Який заступається за мене? Якою є моя надія? Чи справді вірую в те, що Господь воскрес? Чи вірю, що Він молиться за мене перед Отцем? Адже щоразу, коли Його призиваю, Він молиться за мене, заступається. Чи дійсно вірю у те, що Господь прийде, що повернеться? Нам буде корисно, – підсумував проповідник, – поставити собі ці запитання про віру: чи вірю у звіщення, у заступництво? Чи я – людина надії?».