Папа: Християни не вивищуються, а відзначаються братерством
  • Нед, 05/11/2017 - 15:24

Ми, як христові учні, не повинні між собою шукати почестей та першості, між нами повинно переважати наставлення братерства. На це звернув увагу Папа Франциск, промовляючи до прочан, які в неділю, 5 листопада 2017 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоби помолитися молитву «Ангел Господній» разом з Наступником святого Петра та отримати його Апостольське благословення.

Святіший Отець коментував Євангельський уривок, що розповідає про останні дні життя Ісуса, що були «наповнені очікуваннями, але також і напруженням». Адже Спаситель, з одного боку, суворо критикує книжників та фарисеїв, а з іншого – залишає важливі вказівки для Своїх учнів всіх часів. Він, зокрема, каже: «На сідалище Мойсея посідали книжники та фарисеї. Все, що лише скажуть вам, робіть і виконуйте». Як зауважив Папа, це означає, що «вони мають владу навчати те, що згідне з Божим законом». Але Ісус відразу додає: «Але так, як вони, не чиніть, бо вони кажуть і не роблять».

«Браття і сестри, вадою, яка часто зустрічається в тих, хто має владу, чи то цивільну, чи церковну, є вимагати від інших певні речі, навіть правильні, але яких вони самі не впроваджують в життя», – зауважив Єпископ Риму, додаючи, що це є неправильним здійсненням влади, «яка повинна черпати свій головний авторитет саме з доброго прикладу. Авторитет зроджується з доброго прикладу, аби допомагати іншим здійснювати те, що є справедливим та обов’язковим, підтримуючи їх у випробуваннях, які зустрічаються на дорозі добра. Влада, – додав він, – це допомога, але якщо здійснюється неправильно, то стає гнітючою, не дозволяє людям зростати та створює атмосферу зневіри й ворожості, а також – веде до корупції».

Ісус відверто викривав деякі негативні прояви поведінки книжників і інших, кажучи: «Вони люблять почесні місця на бенкетах і перші місця в синагогах, і вітання на майданах». За словами Папи, це «спокуса, яка відповідає людській гордині, яку не є легко подолати». Своїм учням Христос каже: «Ви ж не називайте себе вчителями, бо один є у вас Учитель, а всі ви – брати. […] Не називайтеся і наставниками, бо є один у вас Наставник – Христос. Більший з вас нехай буде вам слугою».

«Ми, Ісусові учні, не повинні шукати почесних титулів, влади чи панування. Зізнаюся, що мені боляче бачити людину, яка психологічно наставлення так, щоб ганятися за марнотою почестей. Ми, Ісусові учні, не повинні так чинити, тому що між нами повинно існувати просте й братерське наставлення. Всі ми – брати, й не повинні жодним чином гнобити інших, дивитися згори. Ми – брати, і якщо отримали якісь дарування від Небесного Отця, ми повинні віддати їх на служіння ближнім, а не користати з них для задоволення та особистих інтересів. Ми не повинні вивищуватися над іншими. Скромність є суттєвою рисою в житті, що хоче бути згідним із навчанням Ісуса, Який є лагідним і сумирного серця та прийшов не для того, щоб Йому служили, але щоб служити», – сказав Святіший Отець, підсумовуючи:

«Нехай же Пречиста Діва Марія, смиренна й вища від створіння, допоможе нам Своїм материнським заступництвом втікати від гордості й марнославства та бути уважними до любові, що походить від Бога, для служінням нашим братам і сестрам, їм на радість, що буде також нашою».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа пригадав, що напередодні в Індії відбулася беатифікація сестри Рані Марії Ватталіл із Згромадження Сестер Кларисок Францисканок, що була вбита 1995 року. Він зазначив, що ця черниця «дала свідчення Христові в любові та лагідності, та приєднується до довгої шереги мучеників наших днів». «Нехай же її жертва стане засівом віри й миру, особливо, на індійській землі», – побажав він.