Папа: Християни покликані бути «людьми Вознесіння»
  • Нед, 13/05/2018 - 13:44

Вознесіння Ісуса, започаткувавши нову форму Його присутності серед нас, вимагає від нас очей та серця, здатних Його зустріти, Йому служити та свідчити Його іншим. Про це говорив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю, 13 травня 2018 року. З огляду на те, що римо-католики в Італії та багатьох країнах світу цього дня відзначали урочистість Вознесіння, він звернув увагу на «два елементи» цього свята.

Погляд у небо та місія на землі

За словами Святішого Отця, Вознесіння, з одного боку, «спрямовує наш погляд до неба», де прославлений Ісус сидить по правиці Бога. З іншого, нагадує нам «про початок місії Церкви», адже воскреслий Ісус, возносячись на небо, «посилає Своїх учнів поширювати Євангеліє по всьому світі». Мова йде про «безмежну місію», ту, яка «не має меж» та «перевищує людські сили», бо Ісус каже: «Ідіть по всьому світу й проповідуйте Євангеліє кожному створінню».

«Завдання, яке Ісус доручає невеликій групі простих чоловіків без величезних інтелектуальних здібностей, дійсно здається надто зухвалим! Однак, це непоказне товариство, незначне перед обличчям великих потуг світу, послане нести послання Ісусових любові й милосердя в кожен куточок світу».

Допомога з висоти

Папа зазначив, що такий проект можливо здійснити, лише отримавши силу, «яку Сам Бог надає апостолам». Ісус запевняє їх: «Ви отримаєте силу Святого Духа, що зійде на вас, і ви будете моїми свідками в Єрусалимі, по всій Юдеї та Самарії і аж до кінця землі».

«Таким чином, – сказав Єпископ Риму, – ця місія змогла здійснитися, й апостоли започаткували справу, яку продовжили їхні наступники. Місія, яку Ісус доручив Апостолам, витривала крізь віки та триває також і сьогодні: вона вимагає співпраці нас усіх. Бо кожен, у дійсності, силою отриманого Хрищення, отримав спроможність у свою чергу звіщати Євангеліє».

Бути людьми Вознесіння

«Господнє вознесіння на небо, започатковуючи нову форму присутності Ісуса серед нас, вимагає від нас очей та серця, здатних Його зустріти, служити Йому та свідчити Його іншим. Йдеться про те, щоб бути людьми Вознесіння, тобто, шукачами Христа на стежках нашого часу, несучи Його слово спасіння аж до кінців землі», – вів далі Папа, пояснюючи, що на цій дорозі ми зустрічаємо Ісуса в наших ближніх, особливо в тих, які на власному тілі переносять «суворий та принизливий досвід старих і нових форм бідності».

Підсумовуючи, Святіший Отець побажав, щоб Пречиста Діва Марія, Яка «надихала віру першої спільноти учнів», допомогла також і нам «підносити серця вгору», до чого закликає літургія. «Й, одночасно, нехай допоможе нам твердо стояти на землі та сміливо сіяти Євангеліє в конкретних ситуаціях життя та історії», – додав він.

Вітання для працівників медіа

Після проказування Богородичної молитви Папа висловив солідарність з християнами Індонезії, де трапилися напади на святині, та нагадав, що цього дня відзначався Всесвітній День суспільних комунікацій на тему «Фальшиві новини й журналістика миру». «Вітаю всіх працівників медіа-працівників, особливо, журналістів, які намагаються шукати правду в новинах, роблячи свій внесок у справедливе та мирне суспільство».