Папа: християни покликані бути свідками Ісуса за прикладом Івана Предтечі
  • Птн, 16/12/2016 - 15:56

Нехай християни поглянуть на Івана Христителя як на приклад покірного свідчення про Ісуса Христа, який применшив себе самого, щоб вказати іншим на прихід Божого Сина. З таким заохоченням звернувся Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» 16 грудня 2016 р., на якій були присутні єпископи, священики, богопосвячені особи та подружні пари, які відзначають 50-й ювілей свого священичого, богопосвяченого чи подружнього життя.

Вселенський Архиєрей зазначив, що літургійні тексти продовж останніх кількох днів спонукають вірних приглянутись до особи Христового Предтечі, якого Євангеліє представляє як великого свідка. На переконання Папи, свідчення про Ісуса і є головною життєвою місією Івана Христителя, який є лише немов підсвічником для Світла-Христа. Проповідник також наголосив, що новозавітній пророк був голосом, який звіщав про Слово-Христа. Він проповідував покаяння та навернення, щоб приготувати путь Господню. Але він дуже чітко говорив, що не він є світлом, а що після нього прийде сильніший від нього, Той, Якому він не гідний розв’язати ремінця на Його сандалях, Який христитиме Вогнем та Святим Духом.

Далі Глава Католицької Церкви підкреслив, що величчю Івана Христителя було те, що він, будучи «тимчасовим», проповідував, звіщав, свідчив про «вічного», чітко відповідаючи на запитання цікавих про те, що він не є обіцяним Месією, а лише Його Предтечею, який приготовляє шлях перед Спасителем. Велич Івана Христеля полягає теж й у тому, що він не дозволив, щоб подув можливої земної слави та гордість загасили той Божий вогник, яким він був і який освітлював шлях перед приходом Ісуса.

Іван упокоряється, применшується, виходячи на ту дорогу, якою потім піде також й Ісус, тобто на жертву, віддаючи своє життя через примху танцівниці, через заздрість чужоложниці та слабкість сп’янілого чоловіка. На переконання Єпископа Риму, сьогодні є сприятливий час для того, щоб запитати у себе самих про наше християнське життя, про те, чи воно завжди відчиняло шлях для Ісуса Христа, чи воно було схожим на життя Івана Предтечі, тобто, чи вказувало, свідчило про Спасителя?!

А на закінчення Папа привітав присутніх із ювілеєм їхнього священичого, богопосвяченого чи подружнього життя, закликаючи їх із молодечим ентузіазмом і надалі свідчити про Ісуса. «Нехай Іван Христитель, великий свідок, допоможе вам на цьому новому шляху, який розпочинаєте після 50-літнього ювілею священства, богопосвяченого життя і подружжя», – закінчив Вселенський Архиєрей.