Папа: Християни повинні бути чуйними, остерігаючись зісвітчення
  • Птн, 13/10/2017 - 14:44

Лише розп’ятий Христос спасає нас від злого духа, який спокушає нас, щоб повільно спускатися до зісвітчення. На цьому наголосив Вселенський Архиєрей, проповідуючи під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 13 жовтня 2017 року.

До цих роздумів Папу Франциска спонукав біблійний уривок з Євангелії від Святого Луки, де Ісус підкреслює: «Коли ж Я Божим перстом виганяю бісів, то отже, прийшло до вас Боже Царство». При цій нагоді проповідник заохотив слухачів до іспиту совісті, до діл милосердя, що непросто даються у нашому житті, але є дуже необхідними. За словами Папи, Ісус закликає бути пильними, щоб не ввійти у спокусу. Саме тому християнин повинен завжди чувати, бути пильним, як сторож.

Прочитаний під час Служби Божої євангельський уривок розповідає нам про битву Ісуса із злим духом. Господь не розповідає чогось фантастичного, але підкреслює правду: коли нечистий дух вийде з чоловіка, то блукає по місцях безводних, шукаючи спочинку, а не знайшовши, знову повертається туди, звідки вийшов, у людину, знайшовши свій дім заметеним, прибраним. І тоді йде й бере з собою інших сім духів, ще гірших від себе, вони входять і там оселюються, і останнє того чоловіка буде гірше, ніж попереднє.

Глава Католицької Церкви зазначив, що тут не йде мова про опанування злим духом, що є значно сильнішою реальністю, однак, і таке втручання диявола у життя людини є дуже небезпечним, адже він входить у серце людини та помаленьку розпочинає змінювати критерії людини, схиляючи її до зісвітчення, чим змінює і саму людину. Наміром злого духа є вчинити нас зісвітченими. Коли диявол у такий прихований спосіб входить у людське життя, схиляючи її до зміни поглядів та до зісвітчення, особа стає «літеплим християнином, зісвітченим християнином». На переконання Святішого Отця, такий стан речей сприяє віддаленню людини від Господа Бога, а тому необхідно бути уважними, пильними, щоб не піддатись таким спокусам злого духа.

Бути пильними означає розуміти те, що проходить через наше серце, тобто, іноді зупинятись та робити іспит сумління, аналізуючи власне життя. Потрібно себе запитувати: «Я є християнином? Чи виховую своїх дітей добре чи будь-як? Чи моє життя є справді християнським чи зісвітченим?» А відповісти на ці запитання, як наголосив Папа Франциск, можна лише тоді, коли вдивляємось у розп’ятого Христа. Розп’яття не є оздобою, але пригадує нам про те, що розп’ятий Христос нас спас, нас визволяє від спокус, що ведуть до зісвітчення.