Папа: Християнин – це лагідний і креативний місіонер
  • Нед, 28/05/2017 - 14:19

Молитва й місіонерський порив були центральною темою проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час Святої Меси, що була кульмінаційним моментом його одноденного візиту до північноіталійського міста Ґенуї в суботу, 27 травня 2017 року. Ісус, за його словами, поєднав «небо і землю» для кожної людини, адже коли Він вознісся до Отця, «наше тіло переступило поріг неба» і «Бог ніколи не втомиться людиною».

Першим ключовим словом, на яке вказав проповідник, було заступництво. «Ісус, – сказав він, – перебуваючи при Отцеві, щодня, в кожній хвилині, заступається за нас. Підтримує кожну нашу молитву, кожне прохання про прощення». Отож, молитва – це шлях, аби дорогих осіб та кожну важливу ситуацію ввірити Богові, а «світ і ми самі цього потребуємо» серед щоденного поспіху, внаслідок якого до кінця дня приходимо «втомлені та з обтяженою душею».

«Живучи завжди серед постійного поспіху та безлічі справ, які необхідно зробити, можемо загубитися, замкнутися у собі та стати неспокійними з огляду на ніщо», – зауважив Святіший Отець, назвавши виходом з такої ситуації вручення себе Богові, віддаючи Йому «тягарі, людей та ситуації». «В цьому, – додав він, – й полягає сила молитви, яка пов’язує небо і землю, яка дає Богові змогу входити в наш час».

«Молитва, – вів далі проповідник, – це не засіб для того, щоб побути в мирі з собою самим чи віднайти трохи внутрішньої гармонії». Оскільки вона є заступництвом, то вміщає в собі динамізм милосердної любові, любові, яка не зловживає своїм становищем і не підносить галас «згідно з логікою цього світу», але керується «лагідною силою молитви», здатною також «зупинити війни та здобути мир». Тож подібно до того, як Ісус завжди заступається за нас перед Отцем, так і його учні не повинні «ніколи втомлюватися молитися, аби наближувати землю до неба».

Другим аспектом та викликом, на який звернув увагу Папа, було звіщення та місія в ім’я Ісуса. За його словами «Євангеліє не може бути замкненим та запечатаним», оскільки «Божа любов є динамічною та бажає досягнути всіх».

«Для того, щоб звіщати, необхідно вирушити в дорогу, вийти із замкненості в собі. З Господом неможливо перебувати в стані спокою, зручно вмостившись у своєму світі», – сказав Святіший Отець, наголошуючи: «Господь завжди дає нові пориви, Він бажає, щоб ми були вільними від спокуси вдовольнятися тим, що нам добре й усе тримаємо під контролем», адже «християнин не стоїть на місці, але з Господом прямує до ближніх».

Папа підкреслив, що християнин є «паломником, місіонером, сповненим надії марафонцем», який хоч і лагідний але – «рішучий, довірливий та, водночас, активний, креативний, але завжди шанобливий; винахідливий та відкритий, працьовитий і солідарний». А в наш час, за його словами, існує «невідкладність місії», щоби нести звіщення радості завдяки свідченню Христа.