Папа: Християнин не може бути антисемітом, це суперечить вірі
  • Пон, 05/11/2018 - 18:46

Зберігання живої пам’яті, захист релігійної свободи від тоталітаристських посягань, викорінення антисемітизму. Такими були теми промови, яку виголосив Глава Католицької Церкви, приймаючи у Ватикані делегацію «гірських євреїв» з Кавказу.

«Це вперше браття євреї, приналежні до вашої давньої традиції, спільно приїжджають на візит до Папи, і через це сьогоднішня зустріч є причиною радості», – сказав Святіший Отець, приймаючи в понеділок, 5 листопада 2018 р., делегацію Всесвітнього Конгресу Гірських Євреїв. «Гірські євреї», відомі також як «жуури» - це субетніча група в Дагестані та на півночі Азербайджану, представники якої сьогодні також мешкають в Ізраїлі, США та країнах Європи.

Слід пам’ятати про голокост

Глава Католицької Церкви, насамперед, розповів про те, що його попередня зустріч з єврейською спільнотою відбулася у Вільнюсі в день 75-річчя знищення Віленського ґетто. «Спогадувати голокост необхідно, щоби про минуле залишалася жива пам’ять. Без живої пам’яті не буде майбутнього, бо якщо не навчимося з найчорніших сторінок історії не повторювати тих самих помилок, гідність людини залишатиметься мертвою літерою», – сказав він, згадуючи й інші трагічні річниці: 75-річчя облави на римське ґетто (16 жовтня) та 80-річчя «Кришталевої ночі» – початку антиєврейських погромів у нацистській Німеччині (9 листопада).

«Коли зродилося бажання замінити Бога ідолопоклонством влади й ідеологією ненависті, дійшло до безумства винищування створінь. Тому, – наголосив Папа, – релігійна свобода – це найвище благо, яке слід захищати, фундаментальне людське право, захист від тоталітаристських зазіхань».

Християнин не може бути антисемітом

Як зауважив Глава Католицької Церкви, також і сьогодні, на жаль, зустрічаються антисемітські наставлення. «Як я вже неодноразово наголошував, християнин не може бути антисемітом. Наше коріння – спільне. Це було би протиріччям віри та життя. Ми, натомість, покликані докладати зусилля для того, щоб антисемітизм був усунутий з людської спільноти», – сказав Папа, наголошуючи на важливості дружби між католиками та євреями.