Папа: Християнська доктрина – це не замкнена система і не ідеологія
  • Чтв, 30/01/2020 - 21:04

Недоторканність і гідність людського життя на всіх етапах, зокрема, на термінальній стадії, були в центрі уваги роздумів, якими Святіший Отець поділився під час аудієнції для Конгрегації Доктрини віри.

«Християнська доктрина не є закам’янілою системою, замкнутою в собі, ані ідеологією, що змінюється зі зміною пір. Вона є динамічною дійсністю, що залишаючись вірною своїй основі, оновлюється з покоління в покоління та відображається в обличчі, тілі та імені – Ісусі Христі Воскреслому», – наголосив Папа Франциск, промовляючи в четвер, 30 січня 2020 р., до учасників пленарної асамблеї Конгрегації Віровчення. Приймаючи очільників, співробітників та членів цієї конгрегації, Глава Католицької Церкви, насамперед, подякував їм за працю «на служінні Вселенській Церкві, допомагаючи Єпископові Риму та єпископам у світі» у вирішенні питань, що стосуються віри і моралі.

 

Актуальний контекст

Беручи до уваги той факт, що «передавання віри вимагає рахуватися з її адресатом», Святіший Отець перейшов до теми цьогорічної пленарної асамблеї, зосередженої на турботі про людей на критичних і термінальних стадіях життя. За його словами, актуальний суспільно-культурний контекст поступово підважує «усвідомлення того, що вчиняє цінним людське життя». І його дедалі частіше оцінюють з точки зору ефективності та корисності, вважаючи «непотребом» чи «негідним життям» те, яке не відповідає згаданим критеріям.

«В цій ситуації втрати автентичних цінностей, забувають також невідкладні обов’язки солідарності та людського й християнського братерства. В дійсності, суспільство заслуговує на характеристику “цивілізованого” тоді, коли розвиває антитіла проти культури відкинення немов непотребу, якщо визнає недоторкану цінність людського життя, якщо солідарність дійсно практикується та зберігається як підвалини співжиття», – наголосив Папа.

 

Дивитися і бачити

Святіший Отець зазначив, що коли «до дверей нашого життя» застукає хвороба, ми відчуваємо потребу мати поруч когось, хто «подивиться нам у вічі, триматиме нас за руку, виявить ніжність». Тема опіки над хворими в критичних і термінальних стадіях нагадує Церкві про завдання «наново переписати» граматику опіки над страждаючою людиною.

«Приклад Доброго Самарянина навчає про необхідність навернення зору серця, оскільки дуже часто той, хто дивиться, не бачить. Чому? Бо бракує співчуття», – сказав Папа, пояснюючи: «Без співчуття той, хто дивиться, не почувається включеним у те, що відбувається, й тому проходить повз; натомість, той, хто має співчутливе серце, зворушується та почувається залученим, зупиняється і проявляє турботу».

Навколо хворого слід створити «справжню людську платформу стосунків», які не лише сприяють медичному лікуванню, але й відкривають на надію, особливо у крайніх ситуаціях, «коли фізична неміч супроводжується почуттєвим вичерпанням та духовною тугою».

 

Цінність і гідність у будь-якому стані

За словами Глави Католицької Церкви, саме підхід, побудований на стосунках, а не чисто медичний, накладає обов’язок «ніколи нікого не покидати за наявності невиліковних недуг». «Людське життя, з огляду на своє призначення для вічності, зберігає свою цінність та повноту гідності в будь-якому стані, також і в стані нестабільності й немічності, та як таке, завжди заслуговує на найуважніше ставлення», – підкреслив Святіший Отець, вказавши на те добро, до якого причиняються госпіси, в яких хворі мають можливість «з гідністю» прожити останній етап свого земного життя. «Сподіваюся, – додав він, – що вони й надалі залишатимуться місцями, де старанно застосовується “терапія гідності”, підтримуючи таким чином любов і пошану до життя»

Захищати святість Таїнств і скривджену гідність

Наступник святого Петра також згадав про працю Конгрегації над оновленням приписів, які стосуються так званих delicta graviora (важких злочинів), що перебувають у компетенції цього відомства. Ці зусилля здійснюються задля оновлення законодавства, маючи на меті більшу ефективність процедур у світлі «нових проблем актуального суспільно-культурного контексту».

«Водночас, закликаю вас і далі з рішучістю виконувати це завдання, аби зробити дійсний внесок у сферу, в яку Церква безпосередньо залучена, аби й надалі з усією суворістю та прозорістю захищати святість Таїнств і скривджену людську гідність, особливо, найменших», – мовив Папа Франциск, згадавши також про нещодавно опублікований документ Папської Біблійної Комісії щодо фундаментальних тем біблійної антропології.