Папа: Християнська непослідовність віддалає людей від Бога
  • Пон, 13/11/2017 - 13:18

«Неможливо, щоби спокуси не прийшли, та горе тому, через кого вони приходять!» – ці Христові слова з Євангелії від Луки лягли в основу проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, 13 листопада 2017 р., наголошуючи на тому, що Ісус закликає Своїх учнів: «Зважайте на себе!».

«Тобто, вважайте на те, аби не спокушати інших, – сказав проповідник. – Згіршення є огидним, тому що ранить, завдає ран тендітності Божого люду та ранить його слабкість, і дуже часто ці рани носяться протягом всього життя. І не лише ранить. Згіршення здатне вбивати: вбити надії та сподівання, вбивати сім’ї, вбити чимало сердець».

Святіший Отець підкреслив, що Христова пересторога зважати на себе самих стосується всіх, а особливо тих християн, які живуть по-язичницькому. «Скільки ж то християн своїм прикладом, своєю непослідовністю віддаляють людей, – зауважив він. – Християнська непослідовність – це найпростіша зброя в руках диявола для того, щоби послаблювати Божий люд та віддаляти його від Господа: коли говоримо одне, а чинимо інше».

У цьому контексті Папа заохотив слухачів дати відповідь у своєму серці на запитання про те, якою є моя послідовність з Євангелієм. Підприємець може називати себе християнином, але не платити справедливу зарплатню, визискуючи робітників. А згіршення з боку пастирів Церкви, які не дбають про вівці, призводить до того, що вони віддаляються.

«Ісус каже нам, що неможливо служити двом панам, Богові та грошам, і коли пастир прив’язується до грошей, то дає згіршення. І люди спокушуються. Кожен пастир повинен запитувати себе про це», – сказав Святіший Отець, підсумовуючи:

«Сьогодні може бути прекрасний день для того, щоб зробити іспит сумління на тему, чи не стаю джерелом спокуси та яким чином? І, таким чином, можемо дати відповідь Господеві й дещо наблизитися до Нього».