Папа: Християнське свідчення є виявом прийняття Святого Духа
  • Срд, 23/05/2018 - 14:17

Християнському свідченню була присвячена перша катехиза Папи Франциска про Святу Тайну Миропомазання. Після повчань про Хрищення, виголошених в період між Великоднем і П’ятидесятницею, у середу, 23 травня, він розпочав новий цикл катехиз.

Відродитися до божественного життя через Хрищення – це лише перший крок, а далі необхідно поводитися як Божі діти, допомогою в чому є Таїнство Миропомазання. Темі християнського свідчення Папа Франциск присвятив катехизу, виголошену під час загальної аудієнції в середу, 23 травня 2018 року. Він зазначив, що після повчань про Хрищення, дні, які слідують за П’ятидесятницею, спонукають «замислитися над свідченням, яке Святий Дух пробуджує в охрищених».

Сіль землі, світло світу

Ісус доручив Своїм учням «велику місію», кажучи: «Ви – сіль землі, ви – світло для світу». За словами Святішого Отця, ці слова спонукають нас замислитися над нашою поведінкою, адже «як брак, так і надмір солі роблять страву несмачною» і подібно, «відсутність чи надмір світла заважають бачити».

«Тим, хто насправді може зробити нас сіллю землі, яка дає смак і запобігає псуванню, та світлом, яке просвічує світ, є лише Христовий Дух! І це дар, який ми отримуємо в Святій Тайні Конфірмації чи Миропомазання, як її називаємо», – сказав Папа, пояснюючи, що вона називається «Конфірмацією» [підтвердженням], бо «підтверджує Хрищення та посилює Його благодать», а «Миропомазанням» через те, що для її уділення відбувається через помазанням миром – запашним єлеєм, освяченим єпископом.

Брати участь у місії Церкви в світі

«Відродитися до божественного життя через Хрищення – це перший крок; далі необхідно поводитися, як Божі діти, тобто, уподібнюватися до Христа, Який діє в святій Церкві, та залучитися до її місії в світі. Цьому сприяє помазання Святим Духом», – сказав Папа, наголошуючи, що без Святого Духа ми нічого не можемо, що Він дає нам сили прямувати вперед.

Святий Дух в житті Ісуса

Святіший Отець зауважив, що Ісус, зачатий Пречистою Дівою діянням Святого Духа, розпочав Свою місію після того, як вийшовши з Йордану «був посвячений Святим Духом, що зійшов та перебував на Ньому». Він виразно каже про це в назаретській синагозі: «Господній Дух на мені, бо він мене помазав. Послав мене нести Добру Новину бідним».

Ісус, сповнений Святим Духом, є «джерелом Духа, обіцяним Отцем». В пасхальний вечір Він дихнув на учнів, кажучи: «Прийміть Духа Святого», а в день П’ятидесятниці сила Святого Духа зійшла на Апостолів у «надзвичайній формі». Подих воскреслого Христа «наповнює легені Церкви», і як наслідок, уста учнів, «наповнені Святим Духом», почали «звіщати всім великі діла Божі».

Наповнені Святим Духом

За словами Папи, П’ятидесятниця є для Церкви тим, чим для Христа було помазання Святим Духом, отримане на Йордані, тобто, «місійним імпульсом віддати життя задля освячення людей на Божу славу». І якщо кожна Свята Тайна є ділом Святого Духа, то в Миропомазанні вірні «особливим чином» отримують Святого Духа в дар, про що свідчать слова, які вимовляються під час уділення Таїнства.

«Всі ми носимо в собі Святого Духа. Святий Дух перебуває в нашому серці, в нашій душі. І Святий Дух провадить нас в житті, щоб ми ставали відповідною сіллю та відповідним світлом для людей», – сказав Святіший Отець, підсумовуючи:

«Якщо у Хрищенні Святий Дух занурює нас у Христа, то в Конфірмації Христос наповняє нас Своїм Духом, посвячуючи нас, як Своїх свідків, учасників того ж джерела життя та місії, згідно із задумом небесного Отця. Свідчення, яке дають миропомазані, є виявом прийняття Святого Духа та слухняності Його креативним спонукам. Тож як можна побачити, що ми отримали дар Святого Духа? Якщо чинимо діла духа, якщо промовляємо слова, яких навчає Святий Дух. Християнське свідчення полягає в тому, щоб робити лише те й усе те, що Христовий Дух від нас вимагає, даючи нам силу це здійснити».