Папа: Христова кров вчить жертвувати своє життя ближнім
  • Суб, 30/06/2018 - 20:46

Сміливість істини, уважність до всіх та здатність захоплювати та передавати віру: такі три аспекти, що можуть допомогти здійсненню свідчення, Папа Франциск запропонував учасникам зустрічі, організованої Спілкою Христової Крові, що об’єднує Товариства Апостольського життя, чернечі інститути та мирянські згуртування, що у своїй духовності відзначаються набожністю до Ісусової крові.

Захоплююча таємниця любові

Зустрічаючись у суботу, 30 червня 2018 р., напередодні липня, що особливо присвячений цій формі набожності, із шанувальниками Найціннішої Христової Крові, Святіший Отець зауважив, що таємниця любові Христової «від початків християнства захоплювала багатьох людей», які «в світлі віри» збагнули, що вона є «джерелом спасіння світу».

«Роздумування над Христовим жертвоприношенням, – зауважив він, – спонукає нас чинити діла милосердя, беззастережно віддаючи своє життя за Бога і за ближніх. Медитація над таємницею Христової крові, пролитої на хресті за наше відкуплення, підштовхує нас, зокрема, в напрямку тих, які могли би отримати піклування про свої моральні та фізичні страждання, але, натомість, залишені томитися на узбіччях суспільства споживацтва й байдужості».

За словами Папи, саме в цій перспективі стає очевидною важливість служіння шанувальників Христової крові у Церкві та суспільстві. Зі свого боку він вказав на три аспекти, які можуть «допомогти» в цьому свідченні.

Сміливість істини

Насамперед, Святіший Отець наголосив на тому, що важливо «бути відважними особами, будувати сміливі спільноти», що не боятимуться гуртуватися задля «утвердження цінностей Євангелія та істини щодо світу та людини». Це означає «чітко висловлюватися» та не відвертатися в інший бік «перед обличчям нападів на цінність людського життя від зачаття до його природного згасання, перед обличчям людської гідності, перед суспільними лихами й багатьма формами бідності».

Уважність до всіх

Другим аспектом, на який вказав Папа, є «уважність до всіх, особливо, до далеких». «Виконуючи свою місію, – сказав він, – ви покликані досягнути всіх, бути зрозумілими для всіх, тобто, бути “популярними”, використовуючи таку мову, завдяки якій всі могтимуть зрозуміти послання Євангелія. Адресатами Ісусових доброти й любові є всі, близькі та, насамперед, далекі».

Це вказує на необхідність виокремити «найпридатніші» форми для того, щоб зуміти наблизити людей. А для цього слід мати перед очима приклад Ісуса та Його учнів, які «ходили дорогами Палестини, звіщаючи Боже царство за допомогою багатьох знаків зцілення, які підтверджували слово».

Здатність захоплювати та передавати

Врешті, здатність захоплювати та передавати – це третій аспект, на який звернув увагу Святіший Отець, зазначаючи, що він стосується проповідування та катехизації. Варто наслідувати поведінку Ісуса, те, «як Він спілкувався з людьми, щоби всім об’явити Своє таїнство, захопити простий люд піднесеними та вимогливими повчаннями».

Сила такого наставлення приховується в «поглядові Ісуса на люд, не зважаючи на його слабкості та падіння». «Наслідування Ісусового стилю проповідування допомагає нам приблизити інших, даючи їм відчути Божу ніжність. Думаю, – сказав Папа, – що сьогодні ми живемо в часах, коли слід розвивати революцію гідності».

Христос – наша надійна основа

«Але не забуваймо, що справжня сила християнського свідчення походить із самого ж Євангелія. Й саме тут виявляється центральна роль Христової крові та відповідної духовності. Йдеться про те, щоб покладатися, насамперед, на “надмір любові”, виявлений у Господній крові», – сказав Святіший Отець, підсумовуючи:

«Дорогі брати й сестри, саме в Христі перебуває надійна основа нашого життя. Це Він є нашою фундаментальною та остаточною надією».