Папа: Христове воскресіння – нагода відкривати братерство
  • Срд, 04/04/2018 - 15:01

Справжнє сопричастя, дбання про спільне добро та суспільна справедливість неможливі без братерства та взаємоподілу. Таку думку висловив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Царице неба» у понеділок, 2 квітня 2018 р., у контексті того, що другий день Великодніх свят присвячений проведенню часу з родиною.

Але спочатку Святіший Отець звернувся до євангельських розповідей про воскресіння, в яких першими, хто звістив радісну новину: “Він воскрес!” – були ангели, Божі посланці. І це має важливе значення, адже подібно до того як, втілення Слова було оголошене архангелом Гавриїлом, так і «для того, щоб вперше звістити Воскресіння, не вистачало людського слова».

«Була потрібна вища істота, щоб переказати цю настільки хвилюючу, настільки неймовірну дійсність, яку, мабуть, жодна людина не наважилася б вимовити. Після цього першого звіщення спільнота учнів почала повторювати: “Господь справді воскрес і явився Симонові!” (Лк 24,34)», – сказав Папа, заохотивши слухачів тричі повторити: «Христос дійсно воскрес!» – та підкресливши, що перше звіщення про це «вимагало розуму, вищого від людського».

Далі Святіший Отець зауважив, що це є день свята, який, зазвичай, переживається в родині. Після святкування Пасхи відчувається потреба ще раз зібратися з найдорожчими чи з друзями, аби посвяткувати. А це тому, що «братерство є плодом Пасхи Христа, Який Своєю смертю і воскресінням подолав гріх, який відділяв людину від Бога, від себе самої та від її братів і сестер».

«Ісус, – сказав Наступник святого Петра, – повалив мури поділів між людьми та відновив мир, починаючи плести мережу нового братерства. В цей наш час дуже важливо наново відкрити братерство таким, яким його переживали у первісних християнських громадах. Наново відкрити, як дати належний простір Ісусові, Який ніколи не вносить поділів, але завжди об’єднує. Без братерства і взаємоподілу неможливі справжнє сопричастя, заанґажування в спільне добро та соціальна справедливість. Без братерського взаємоподілу неможливо створити церковну чи цивільну спільноту: існуватиме лише збір індивідів, спонукуваних чи згуртованих особистими інтересами».

За словами Святішого Отця, Христова Пасха спричинилася до «вибуху у світі ще однієї речі: новизни діалогу та взаємин», і ця новизна «стала для християн відповідальністю». Адже Ісус сказав, що Його учнів пізнаватимуть з того, що вони люблять одні одних.

«Ось чому ми не можемо закриватися у власних приватних справах, в наших групках, але покликані дбати про спільне добро, опікуватися ближніми, особливо, найслабшими та відкиненими за борт суспільного життя. Лише братерство може гарантувати тривалий мир, щоб перемогти бідність, може погасити напруження та війни, може викорінити корупцію та злочинність», – сказав Папа, побажавши: «Нехай же ангел, який каже: “Він воскрес!” – допоможе нам жити братерством і новизною діалогу й взаємин та турботою про спільне добро».

«Нехай же Пречиста Діва Марія, Яку в цей пасхальний час призиваємо з титулом Цариця Неба, підтримує нас Своєю молитвою за те, щоби братерство та сопричастя, які переживаємо в ці пасхальні дні, змогли стати нашим стилем життя й душею наших стосунків», – підсумував Святіший Отець, розпочавши проказування молитви «Царице Неба», яка протягом цього літургійного періоду заміняє молитву «Ангел Господній».