Папа: Христові чуда – спонука до віри та навернення
  • Нед, 04/02/2018 - 15:33

Дорога, як місце радісного звіщення Євангелія, є символом Церкви, місією якої є прямувати вперед, перебувати в русі й ніколи не бути статичною. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 4 лютого 2018 р., уривок з Євангелії від святого Марка, в якому розповідалося про суботній день Ісуса в Капернаумі.

Євангелист підкреслює зв’язок між творенням чудес та пробудженням віри в людях, яких зустрічає Ісус. Адже «через знаки оздоровлення недужих різного характеру», Він бажає викликати у відповідь віру.

День Ісуса в Капернаумі розпочався оздоровленням Петрової тещі, а завершується тим, що перед домом, в якому Він перебував, зібралися люди з усього містечка, приносячи своїх хворих. «Натовп, позначений фізичними стражданнями і духовною нуждою, становить, так би мовити, “життєве середовище”, в якому здійснюється місія Ісуса, що складається зі слів та жестів, які оздоровляють та втішають», – сказав Святіший Отець.

Наступник святого Петра підкреслив, шо Ісус не прийшов, аби принести спасіння чи проповідувати «у лабораторії», відірваним від людей. Він перебував серед натовпу. Більша частина прилюдного життя Ісуса пройшла на вулиці, між людьми. Бачимо людство, позначене стражданнями, труднощами і проблемами і «на це убоге людство спрямована могутня визволяюча та оновлююча сила Ісуса». Й «перебуванням серед цього натовпу до пізнього вечора» завершилася субота.

Перед світанком наступного дня Ісус непомітно вийшов за міські ворота та відійшов у віддалене місце, щоб молитися. Таким чином, Він позбавляє Свою постать «тріумфального сприйняття, яке перекручує сенс чудес та Його харизматичної влади». «Чуда, – сказав Папа, – є “знаками”, які заохочують до відповіді віри, знаками, що завжди супроводжуються словами, які проливають на них світло. А разом знаки та слова пробуджують віру й навернення, завдяки божественній силі Христової благодаті».

Цей євангельський уривок завершується вказівкою на те, що «відповідним місцем звіщення Божого Царства Ісусом є дорога». Коли учні знайшли Христа на тому місці, де Він молився та хотіли повернути Його до міста, Ісус відповів: «Ходімо в інші місця, до сусідніх сіл, щоб і там проповідувати».

«Таким був шлях Божого Сина і таким буде шлях Його учнів. Таким має бути шлях кожного християнина. Дорога, як місце радісного звіщення Євангелія, ставить місію Церкви від знаком “ходження”, Церква, що прямує вперед, позначена рухом і ніколи не є статичною», – сказав Святіший Отець, підсумувавши:

«Нехай же Пречиста Діва Марія допоможе нам бути відкритими на голос Святого Духа, Який спонукає Церкву дедалі більше розгортати свій намет серед людей, аби до всіх донести оздоровлююче слово Ісуса, лікаря душ і тіл».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа скерував свою думку до північноіталійського міста Віджевано, де напередодні відбулася беатифікація блаженного Терезіо Олівеллі, вбитого за віру в концтаборі Герсбрук. «Він дав свідчення Христові в любові до найслабших та приєднується до великої шереги святих минулого сторіччя. Нехай же його геройська жертва стане засівом надії та братерства, насамперед, для молоді», – побажав Святіший Отець, пригадавши далі, що цієї неділі в Італії відзначався День життя на тему «Євангеліє життя – радість світу».

Глава Католицької Церкви висловив свою підтримку посланню єпископату, оприлюдненому з цієї нагоди й звернувся зі словами заохочення до представників різних церковних рухів, які різними способами виступають на захист життя. Одночасно, він назвав тривожним той факт, що «не є надто чисельними ті, які боряться за життя в цьому світі, де кожного дня виробляється дедалі більше зброї, приймаються закони проти життя, чинить поступ ота культура відкинення немов непотребу тих, які вважаються непотрібними».

Запевнивши також свою духовну близькість з населенням Мадагаскару, нещодавно ураженого потужним циклоном, Папа оголосив про проведення 23 лютого Дня молитви і посту за мир у світі.