Папа: Христовий мир – дійсний, не такий, як від цього світу
  • Срд, 17/05/2017 - 12:21

Ми неспроможні самі збудувати істинний мир, він є даром Святого Духа. Думками про це Папа Франциск поділився, проповідуючи під час Святої Меси в «Домі святої Марти» у вівторок, 16 травня 2017 року. Він зазначив, що «мир без хреста – це не Ісусів мир» і що лише Господь може дати нам мир серед випробувань.

«Свій мир даю вам». Посилаючись на ці слова, сказані Ісусом під час Тайної вечері, Святіший Отець зауважив, що в світлі розповіді з Діянь Апостолів про прикрості, яких зазнавали апостоли Варнава і Павло, проповідуючи Євангелія, може виникнути запитання: «Чи це той мир, який дає Ісус?». Відповідаючи, проповідник звернув увагу на те, що Ісус підкреслює, що мир, який Він дає, не той, який дає світ.

«Мир, який нам пропонує світ – це мир без випробувань, який є штучним», – пояснив Наступник святого Петра, додаючи, що такий мир зводиться до «спокою» та переймається виключно «своїми справами, власною безпекою, тим, щоб нічого не забракло». Такий мир можна порівняти до миру багача з притчі, бо він призводить до замкненості в собі й нездатності скерувати погляд за межі власних турбот.

«Світ вчить нас дороги миру з анестезією. Він вчиняє нас нечутливими, не даючи побачити іншу життєву дійсність, якою є хрест. Тому святий Павло каже, що до Божого царства входимо дорогою, позначеною багатьма випробуваннями. Але чи можна мати мир серед страждань? З нашого боку, – відповідає Папа, – ні, адже ми нездатні побудувати мир на основі спокою, тому що існують страждання. Натомість, мир, який нам дає Ісус, – це дар Святого Духа. І цей мир приходить також і під час прикрощів».

Однак, як зауважив далі Святіший Отець, цей мир не слід плутати зі стоїцизмом, зі здібностями факіра, який нечутливий до фізичного болю. Божий мир – це дар, який допомагає нам прямувати вперед, не зважаючи на страждання. Сам Ісус, дарувавши мир апостолам, страждав у Оливному саді, де «вручив усе волі Отця, страждав», але «не забракло Божого утішення»: явився ангел, який Його підтримував.

«Божий мир – це дійсний мир, який входить у життєву дійсність, який не заперечує життя й приймає його таким, яким воно є. Існують страждання, існують хворі, існує чимало лихих речей, існують війни… але цей мир, що випливає зсередини, що є даром, не втрачається, тому прямуємо вперед, несучи хрест і страждання. Мир без хреста – це не Ісусів мир. Такий мир можна купити, його можемо створити своїми руками, але він не є тривким та закінчується», – сказав Папа.

Підсумовуючи, проповідник зазначив, що коли хтось гнівається, то говоримо, що він «втратив мир». Це означає, що коли «моє серце нахмурюється», воно «не є відкритим на Ісусів мир», тобто, «нездатне приймати життя таким, яким воно є». Це означає, що ми повинні просити цю благодать, просити, аби «Господь дав нам Свій мир».