Папа: Христовий мир відкриває нас на ближніх. Молитва за медсестер
  • Втр, 12/05/2020 - 13:27

В Міжнародний день медичної сестри Глава Католицької Церкви просить у Бога про благословення для медсестер і медбратів, які сьогодні на передовій боротьби з Covid-19. Проповідуючи, він зазначив, що Христовий мир дарує нам надію раю.

«Молімося сьогодні за медбратів і медсестер, чоловіків і жінок, юнаків і дівчат, які належать до цієї професій, що є чимось більшим від професії, тобто, покликанням, посвятою. Нехай же Господь їх благословить. В цей період пандемії вони дали приклад геройства, а деякі з них – віддали життя. Молімося за медсестер і медбратів», – сказав Папа Франциск, розпочинаючи Святу Месу у вівторок, 12 травня 2020 р., коли під егідою ООН відзначався Міжнародний день медичної сестри.

Мир Божий і мир світський

«Мир залишаю вам, Мій мир Я даю вам. Не так, як світ дає, Я даю вам. Хай не тривожиться ваше серце і не лякається», – ці слова, записані святим євангелистом Іваном і сказані Христом наприкінці Тайної вечері перед страстями, стали відправною точкою для роздумів, якими Святіший Отець поділився під час проповіді. Він зазначив, що перед тим як відійти, Господь прощається зі Своїми учнями, залишивши їм цінний дар – Свій мир.

«Не йдеться про загальний мир, отой мир без війн, настання якого всі ми прагнемо, але про мир серця, мир душі, мир, який кожен з нас носить у собі. І Господь нам його дає, але не так, як дає його світ», – підкреслив проповідник, пояснюючи, що світ дає внутрішній мир немовби в «твою власність, як річ, що є твоєю та відокремлює тебе від інших». Це такий спокій і щастя, призначені, мовляв, лише для мене, що веде до самоствердження та егоїзму. Такий, дарований світом, мир вимагає великих видатків, бо примушує постійно змінювати засоби, оскільки щось спочатку викликає ентузіазм, а потім набридає. Він «коштовний, бо тимчасовий і безплідний».

«Натомість, мир, який дає Ісус – це щось інше. Це мир, який розворушує тебе, не ізолює, спонукає виходити до ближніх, творить спільноту, творить спілкування. Мир від світу – недешевий, Ісусів – безкоштовний, отримується задарма: це Господній дар. Він плідний і дає змогу завжди прямувати вперед», – сказав Папа, зауваживши, що прикладом «світського миру» в Євангелії є слова багача, який мав заповнені клуні. Він запланував спокійне подальше життя, але почув від Бога: «Безумцю, цієї ж ночі помреш».

Мир, що веде до неба

Отож, Святіший Отець заохотив приглянутися до того, яким є наш мир: чи шукаємо його в добробуті, володінні, в різних речах, а чи шукаємо миру як Господнього дару. Якщо гніваюся через те, що бракує якоїсь речі, «то це не Господній мир». Якщо ж перебуваю в мирі і хочу ним ділитися з іншими, розвивати якийсь проект, то це Господній мир. «Чи той мир залишається в мені також у важкі хвилини? То це Господній мир. Цей мир є плідним також і для мене, бо наповнений надією, тобто, скерований до неба», – зазначив проповідник.

У цьому контексті Папа розповів, що в листі від одного священика прочитав, що мало говорить про небо, а слід більше про це говорити. «Він має рацію, – сказав Святіший Отець, – саме тому я сьогодні хотів підкреслити, що отой мир, який нам дає Ісус – це мир, призначений як для теперішнього, так і для майбутнього. Він означає вже тепер почати жити небом, з плідністю неба. Це не анестезія. Отой другий – так: він знеболює тебе речами світу, а коли доза знеболення завершується, мусиш приймати наступну… А цей мир – остаточний, плідний і заразливий».

«Нехай же Господь, – підсумував проповідник, – дарує нам цей мир, повний надії, що вчиняє нас плідними, комунікативними з іншими, що творить спільноту й завжди має перед собою остаточний райський мир».