Папа: Хто насправді слухає Ісуса, тому непотрібні ясновидці
  • Пон, 18/04/2016 - 15:30

Якщо прислухаємося до голосу Ісуса та йдемо за Ним, то не зіб’ємося з дороги. Впевненість у цьому висловив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в «Домі святої Марти» у понеділок, 18 квітня 2016 року. Коментуючи євангельський уривок, в якому Ісус, називаючи Себе «Добрим Пастирем» запевняв, що Його вівці, для яких Він є ворітьми, впізнають Його голос, Святіший Отець підкреслив, що Ісус «завжди промовляв до людей, наводячи прості приклади».

Христові слухачі добре знали, яким було життя пастирів, що до кошари входиться через ворота, що деінде входить злодій… «Господь промовляє ясно, – зазначив проповідник. – Неможливо увійти до вічного життя з якогось іншого боку, як не через двері, тобто, поза Ісусом. Він – ворота нашого життя. Не лише вічного життя, але й нашого щоденного життя».

Далі Папа звернув увагу на те, що Ісус говорить про шлях, кажучи, що пастир знає своїх овець, йде перед ними, а вони слідують за ним. Наш шлях, отже, полягає саме в тому, щоб «іти за Ісусом» на шляху щоденного життя. А оскільки Він іде попереду, дивлячись на Нього, не зіб’ємося з дороги.

Як зауважив Святіший Отець, іноді можна почути, як хтось каже: «Знаєте, отче, воно ніби так, але іноді справи надто важкі… Я часто не бачу чітко, що маю робити… Мені порадили піти до ясновидця, і я пішов… я пішов до ворожки, яка розкинула карти…».

«Якщо так чиниш, ти не йдеш за Ісусом! Ти йдеш за кимось іншим, хто показує тобі відмінну дорогу», – наголосив проповідник, пригадавши, що Сам Ісус попереджав, що прийдуть такі, що показуватимуть інший шлях, за якими не слід іти. «Я – дорога», – навчав Він. «Ісус – це ворота, але також – шлях. Якщо йтимемо за Ним, то не заблукаємо», – додав Папа.

Врешті, Святіший Отець запинився на голосі Доброго Пастиря. «Вівці, – зауважив він, – ідуть за Ним, бо знають Його голос». Але як нам розпізнати голос Ісуса й захиститися від інших голосів, від тих, які «входять деінде та є розбійниками і злодіями»? За словами Наступника святого Петра, справжній голос Ісуса знаходимо в Блаженствах, тож якщо хтось навчає іншого шляху, який суперечить блаженствам, то це не Ісус. Його голос також можемо розпізнати в тому, хто говорить про діла милосердя і хто навчає молитися «Отче наш».

«Ось якими простим є християнське життя. Ісус – це ворота, Він нас провадить, а ми впізнаємо Його голос в блаженствах, в ділах милосердя і коли навчає нас казати: “Отче”. Пам’ятаймо: ворота, дорога, голос. Нехай же Господь допоможе нам збагнути цей образ Ісуса», – побажав Папа.