Папа: Хто служить ближнім, зазнає радості любові
  • Птн, 10/08/2018 - 15:40

В день літургійного спомину святого мученика Лаврентія Святіший Отець нагадує про радість безкорисливої любові

«Той, хто анґажується в служіння найслабшим, зазнає радості безкорисливої любові». Таке повідомлення з’явилося на папському аккаунті в соціальній мережі Твіттер у п’ятницю, 10 серпня 2018 р., в день літургійного спомину святого мученика і диякона Лаврентія.

Папський роздавач милостині

Святий диякон Лаврентій, що жив у ІІІ столітті, був близьким помічником святого Папи Сикста ІІ, який доручив йому опікуватися бідними та церковними маєтками. У розповіді про його мученицьку смерть зазначається, що коли імператор Валеріан вимагав від нього віддати скарби Церкви, той попросив у нього кілька днів на те, щоб їх зібрати. А у визначений час привів до палацу жебраків і нужденних, промовивши: «Ось – справжній скарб Церкви».

Конкретна, а не ідеологізована любов

Християнська любов – це конкретна любов, а не «любов з мильної опери». Про це, перестерігаючи від «ідеологій та інтелектуалізму», Папа Франциск говорив, коментуючи 11 листопада 2016 року, під час ранкової проповіді в каплиці «Домі святої Марти», уривок з другого Послання святого Івана, в якому апостол нагадує, що нам залишено заповідь любити одні одних.

Але про яку любов йде мова? Як зауважував Святіший Отець, сьогодні цим словом позначають багато речей. Про любов говориться в романах і серіалах, говориться також про теоретичну любов… А яким є «критерій християнської любові»? Ним є «втілення Слова», а «єдиним способом» любити так, як любив Ісус, є «постійно виходити з власного егоїзму, виходити для служіння ближнім». А це тому, що християнська любов – це «конкретна любов», як «конкретною є присутність Бога в Ісусі Христі».

«Святий диякон Лаврентій, – підкреслив тоді Папа, – недаремно казав: “Бідні є скарбом Церкви”. Чому? Бо вони є стражденним Христовим тілом. Просімо благодаті не входити в той процес, який, можливо, спокушає чимало людей: інтелектуалізувати, ідеологізувати любов, позбавляючи християнську любов тіла».