Папа: Хто усвідомлює свою вбогість, той відкривається на Бога і знаходить радість
  • Чтв, 11/08/2022 - 16:59

Папа Франциск у сьогоднішньому твіті ділиться думкою про те, що уповання на власні сили та ресурси закриває нас перед Богом і ближнім, але тільки відкрившись на них, усвідомивши, що ми не є самодостатніми, знайдемо радість.

«Той, хто вважає себе багатим, переможним і безпечним, то в усьому покладається на себе та закривається перед Богом і ближніми, водночас, той, хто знає, що є вбогим і що не є самодостатнім, залишається відкритим на Бога і на ближнього. І знаходить радість».

Такими думками Папа Франциск у четвер, 11 серпня 2022 р., ділиться із підписниками на дев’ятимовний аккаунт у Твіттері.

Тема радості як вияву справжньої віри є серед ключових тем цього понтифікату. «Радість Євангелія», «Радість любові», «Радійте й веселіться» – це заголовки Апостольських напоумлень Папи Франциска, присвячених євангелізації, подружній любові та святості.

Джерело християнської радості

«Радість християнина не є миттєвою емоцією чи просто людським оптимізмом, вона є впевненістю у можливості долати кожну ситуацію під сповненим любові поглядом Бога, з відвагою та силою, що походять від Нього», – повчав Святіший Отець у одній із своїх недільних проповідей, вказуючи на те, що святі також і серед життєвих випробувань жили цією радістю та засвідчили її. Як же знайти цю радість, особливо тоді, коли все навколо спонукає до смутку та розпачу? Господь залишив нам своєрідну програму у блаженствах, що показують дорогу, яка веде до Божого царства та до щастя.

Бути святими означає прямувати дорогою «покори, співчуття, лагідності, справедливості та миру». Папа зауважує, що Ісус починає словом «блаженні», чим вказує на те, що «святість не є програмою життя, яка складається лише зі зусиль та зречень, але, насамперед, є радісним відкриванням того, що ми є любими Божими дітьми». Ісусові блаженства звернені до вбогих, пригноблених, голодних справедливості… Вони є посланням, що пливе проти течії, адже світ каже, що для щастя потрібно бути багатим, могутнім, завжди молодим і сильним. «Ісус перевертає ці критерії та робить пророче звіщення: справжнє сповнення життя досягається, йдучи за Ісусом і впроваджуючи в життя Його слово», – мовив Папа, пояснюючи, що це означає «бути вбогими зсередини, спорожнити себе, щоб вивільнити місце для Бога». Коли людина усвідомлює, що не є самодостатньою, тоді залишається відкритою на Бога й на ближнього та знаходить радість.