Папа і георгієвська стрічка. Коментар
  • Птн, 06/05/2016 - 14:39

Історія, яку зараз посилено розкручують у соціальних мережах, проте, що, начебто, Папа Франциск в часі минулої генеральної аудієнції начепив собі георгієвську стрічку викликає цілий ряд запитань.

1.Достовірність самої інформації. Історія з’явилась на кісєльовському пропагандистському сайті РИА НОВОСТИ і була підхоплена іншими сайтами, які є пропагандистськими рупорами Кремля. У західних джерелах ця інформація відсутня. Так само як, здається, не має цих фотографій серед офіційних фотографій минулої генеральної аудієнції. Незалежні джерела також не подаються цю інформацію. В інформаційному просторі ця інформація приводить до російських пропагандистських джерел.

2.Але якщо це все ж таки правда, то виникає наступне запитання: Чи знав Папа що таке георгієвська стрічка? З дуже великою ймовірністю Святіший Отець не знав про що йдеться, оскільки за межами бувшого Радянського Союзу георгієвська стрічка взагалі невідома. В часі генеральної аудієнції багато різних людей старається Папі пхнути до рук якийсь подарунок, часто символічного характеру. Теперішній ватиканський етикет вимагає від Папи приймати такі подарунки. Такий етикет особливо строго дотримується у випадках подарунків державних діячів чи делегацій, що неодноразово приводило до неприємних казусів. Якщо й говорити про чиюсь вину в непоінформованості видимого Глави Католицької Церкви стосовно георгієвської стрічки, то тут потрібно говорити про вину церковної дипломатії з країн бувшого СРСР, а особливо української церковної дипломатії. Адже в першу чергу в інтересах українських католиків було б потрібно інформувати Святішого Отця стосовно символів російського імперіалізму та шовінізму.

3.Варто звернути увагу на те, хто й з яких акаунтів розганяє цю інформаційну хвилю, щоб зрозуміти, хто стоїть за цією черговою інформаційною атакою на Святішого Отця.

о. Орест-Дмитро Вільчинський