Папа і хам
  • Чтв, 10/09/2015 - 18:58

Манера Путіна спізнюватися на важливі зустрічі вже давно стала притчею во язицех

Представник Ватикану в ООН архієпископ Бернадіто Ауза наголосив, що понтифік зустрінеться з російським президентом Володимиром Путіним тільки в тому випадку, якщо останній буде вести себе в рамках пристойності. Простіше кажучи - якщо не запізниться на зустріч, як це було під час попереднього спілкування Путіна з главою католицької церкви.

Манера Путіна спізнюватися на важливі зустрічі вже давно стала притчею во язицех. Ні для кого не є секретом, що російський президент робить це навмисне. Що його не затримують ніякі важливі справи або попередні зустрічі. Що він може просто сидіти і плювати в кремлівську стелю, доки на нього всі будуть чекати. Він так самостверджується.

Це, звичайно, дивно - що президент величезної країни самостверджується саме так. Що його вплив має бути доведений не політичними рішеннями, не економічними успіхами, не військовою силою, зрештою - а тим, що він вічно спізнюється. Але такою є дріб'язковість натури Путіна. Саме тому, що він - ніякий не державний діяч, а "пацан", який живе по дворових поняттях бандитського Пітера, ми і опинилися в такому страшному світі.

Колеги Путіна воліють закривати очі на це хамство. Велика частина його підданих - таких же хамів - цим розчулюється. Але повинен був знайтися хтось, хто вказав би знахабнілому чиновнику на його місце. І просто запропонував би не хуліганити. Очевидно, що це могла бути тільки людина, яка може собі це дозволити - і з точки зору політичної ваги, і з точки зору історичної спадкоємності, і з точки зору звичайної моралі.

І цим кимось і став Папа Римський.

Віталій Портников