Папа і єпископи COMECE обговорили майбутнє Європи
  • Птн, 19/05/2017 - 13:29

Увечері 17 травня Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції у ватиканському Домі Святої Марти делегатів Комісії єпископських конференцій Євросоюзу (COMECE) на чолі з кардиналом Рейнхардом Марксом, архиєпископом Мюнхену і Фрайзингу та президентом організації.

У центрі зустрічі було майбутнє Старого континенту, - тема, дорога для Папи Франциска, про що він сам говорив два місяці тому на аудієнції лідерам європейських держав і урядів з нагоди шістдесятої річниці Римського договору. Ця ж тема буде в центрі уваги осінньої конференції європейських єпископатів «Переосмислити Європу», яка відбудеться в Римі з 27 по 29 жовтня цього року. Восени прелати обговорять надзвичайну ситуацію мігрантів, соціальний вимір Європи, а також різні концепції Європейського Cоюзу, якому загрожує розпад і екстремізм.

Один з учасників вчорашньої аудієнції в Домі Святої Марти, віце-президент Комісії європейських єпископатів, єпископ П'яченци і Боббіо монс. Джанні Амброзіо сказав в інтерв'ю Радіо Ватикану:

«Папа Римський дуже бажає проведення цієї (осінньої) зустрічі. Він прагне до розширення діалогу між церковними установами і всіма, кому дорога Європа, включаючи політиків. Наша Європа потребує імпульсів, в перспективах на майбутнє, - наголосив італійський єрарх. - Святіший Отець дуже зацікавлений в тому, щоб Європа відігравала стратегічну роль в нашому глобалізованому світі, тому що в багатьох регіонах планети не існує розвиненої соціальної економіки, а її потрібно розвивати. Папа Франциск вельми стурбований рівнем безробіття серед молоді: він прекрасно знає статистичні дані різних країн. Європа потребує відродження, і вона повинна бути перебудована».

Уже під час свого візиту до європейських організацій Страсбурга в листопаді 2014 р. Папа Франциск звернувся до політиків із закликом відновити гідність людської праці. Тепер же Старий континент стикається ще c одним викликом - зростанням популізму, що стало особливо помітно під час останніх виборів. Про цю проблему говорив в інтерв'ю радіо Ватикан кардинал Рейнхард Маркс:

«З боку нашої Комісії ми наголошуємо, що увага Європи має бути націлена на суспільство. Ця соціальна сторона Євросоюзу повинна ставати все помітнішою, більш того, вона повинна перетворитися на нову колону співпраці. Передбачаю чималу напруженість в цьому відношенні, проте альтернативи співпраці не існує, - зазначив німецький кардинал. - Це буде чогось коштувати кожному з нас, і одного переможця тут не буде: солідарність означає нести разом і слабкі, і сильні сторони. Перед нами десятиліття напруженості заради майбутнього Європи. Тепер, в найближчі роки, вирішиться, чи розпадеться Європа на фрагменти заради національних інтересів, чи ж вона докладе зусиль заради спільного бачення майбутнього».

Повертаючись з Єгипту, під час прес-конференції на борту літака Папа Франциск нагадав, що «Європі загрожує розкол». Цей злободенний виклик, що стоїть перед Старим континентом, був в центрі дискусій на пленарному засіданні Комісії єпископських конференцій Євросоюзу, яке відбулося в березні цього року в Брюсселі. Цю подію прокоментував віце-президент Комісії монс. Рімантас Норвіла, ординарій литовської єпархії Вілкавішкіс:

«Сьогодні у нас є не тільки різні точки зору, але і певні поділи: Схід - Захід, Північ - Південь, національні традиції, численні проблеми сімейного життя. Все приходить одночасно. Існує імміграція та еміграція в Європейському союзі, це теж очевидно, - зазначив литовський єпископ. - Тому нашими цінностями повинні бути спільне будівництво майбутнього Європи, діалог між різними народами, політиками і Церквою. Католицька Церква не хоче залишатися поза цим контекстом, вона також просуває діалог між релігіями, між різними соціальними верствами: все це призводить до єднання і до покращення життя».