Папа і кубинський Президент зустрілися у Ватикані
  • Пон, 11/05/2015 - 02:52

Близько години продовжувалася 10 травня 2015р. приватна розмова Святішого Отця з Президентом Республіки Куба Раулем Кастро.

Зустріч пройшла в папському кабінеті при Залі Павла VI. Це був перший візит нинішнього глави Куби до Ватикану. Його брат і попередник, Фідель Кастро був прийнятий св. Іваном Павлом II 19 листопада 1996р.

Рауль Кастро прибув в 9.30 за римським часом, президента Куби зустрів біля входу в Зал Павла VI префект Папського дому, архиєпископ Георг Генсвайн, субститут Апостольського Престолу, архиєпископ Анджело Бечу і секретар з відносин Святого Престолу з державами, архієпископ Пол Галахер.

Потім, протягом більш ніж 50 хвилин Президент говорив з Папою. За словами керівника прес-служби, зустріч була "дуже сердечною". Кастро, згідно з тим, що сказав о. Федеріко Ломбарді журналістам, "хотів подякувати Святішому Отцеві за активну роль, яку він зіграв в поліпшенні відносин між Кубою та Сполученими Штатами". Крім того Рауль Кастро наголосив, що кубинськи народ з нетерпінням чекає візиту Папи.

З главою держави прибула делегація з 10 осіб, у тому числі заступник прем'єр-міністра, міністр закордонних справ і посол Куби при Апостольському Престолі.

Папа вручив Президенту своє Апостольське звернення "Evangelii Gaudium" і медальйон із зображенням св. Мартіна, який приховує своїм плащем бідного. Франциск сказав, що особливо охоче вручає цей подарунок, щоб він нагадував про необхідність допомоги та захисту бідних і їх гідності.

Кубинський лідер зупинився в Римі на зворотному шляху з Москви, де він брав участь в російських урочистостях з нагоди 70-річчя закінчення Великої вітчизняної війни.