Папа і Президент Ізраїля: надія на мирні переговори
  • Втр, 30/04/2013 - 00:12

У вівторок 30 квітня 2013 р., в Апостольському Палаці Ватикану Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції Президента держави Ізраїль Шимона Переса у супроводі делегації, що складалась з десятка осіб, які потім були особисто представлені Папі.

 

Приватна, дуже сердечна зустріч, тривала приблизно півгодини. У повідомленні ватиканського прес-центру сказано, що під час розмови йшлося про політичну та соціальну дійсність Близького Сходу, де надалі триває немало конфліктних ситуацій. Висловлено побажання, щоб якнайшвидше дійти до переговорів між ізраїльтянами і палестинцями, щоб із сміливими рішеннями і готовністю обидвох сторін, за підтримки міжнародної спільноти, можна було осягнути угоду, шануючи законні сподівання обидвох народів, таким чином даючи вирішальний внесок у встановлення миру й стабільності в регіоні. Також обговорено важливе питання Міста Єрусалиму та виявлено особливе занепокоєння конфліктом у Сирії, закликаючи до політичного вирішення, що надають перевагу логіці примирення та діалогу.

Розглянуто також і ряд питань, щодо стосунків між Державою Ізраїль та Святою Столицею і між державною владою та місцевими католицькими громадами. Високо оцінено значний поступ двобічної робочої Комісії, яка займається опрацюванням Угоди з питань, що ставлять спільний інтерес, висловлюючи побажання на її якнайшвидше завершення.

 

Після аудієнції з Папою, Шимон Перес мав окрему зустріч з Державним Секретарем Ватикану, кардиналом Тарчізіо Бертоне, та Секретарем у справах стосунків з державами, архиєпископом Домініком Мамберті.

 

Італійські прес-агентства, інформуючи про зустріч Папи із Шимоном Пересом зазначають, що Глава держави Ізраїль сказав Святішому Отцеві: «Чекаю вас у Єрусалимі, не тільки я, але й увесь ізраїльський народ.». Він також додав, що завтра, тобто 1 травня, поїде в Ассісі і там молитиметься за Папу. Як відомо, у середу Шимонові Пересу буде урочисто вручене почесне громадянства міста Ассісі, батьківщини святого Францішка.

 

Перед початком аудієнції з Папою президент Ізраїля, подаючи руку Святішому Отцеві, попросив: «Моліться за всіх нас». Папа подарував Президентові Ізраїля три пам’ятні медалі, а Шимон Перес вручив йому Єрусалимську Біблію єврейською та англійською мовами, де на першій сторінці власноручно написав дарчий напис, цитуючи старозавітню книгу Царів: «Його Святості Папі Франциску, щоб він процвітав в усьому, що робить і всюди, куди піде. З глибокою пошаною».

 

Слід нагадати, що Шимон Перес, якому майже 90 років, є найстаршим главою держави у світі та найстаршим ізраїльським політиком і громадським діячем, народився в селі Вішнява Воложинського району Мінської області в Білорусі.

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va