Папа і рабин
  • Срд, 14/01/2015 - 20:56

Напередодні папської інтронізації в квартирі рабина Абрахама Скорки з Буенос-Айреса пролунав дзвінок, і знайомий голос у слухавці вимовив: «Привіт, це Бергольо! Вони полонили мене в Римі, і не дозволять повернутися». Ці два приятелі завжди любили жартувати один над одним.

Як розповів рабин Абрахам, їх знайомство, яке переросло в тісну дружбу, теж почалося з жарту. На початку 90-х під час богослужіння в катедральному соборі Буенос-Айреса до рабина підійшов молодий єпископ і ... Втім, щоб зрозуміти фразу, що за цим прозвучала, треба сказати як мінімум два важливих факти. І Хорхе Бергольо, і Абрахам Скорка - обидва затяті футбольні вболівальники. Один - шанувальник клубу «Сан Лоренцо», а інший - «Рівер Плейт», футболістів якого прозвали «курками». Так от, єпископ, перед початком урочистого подячного гімну Te Deum, нахилився до рабина і на вухо прошепотів: «Здається, цього року ми скуштуємо курячий бульйон». Безневинний жарт враз зламав столітні бар'єри й упередження, що виникли між юдеями і християнами.

Аргентинська єврейська громада одна з найбільших в Латинській Америці. В одному тільки Буенос-Айресі живе близько 200 тисяч євреїв. До речі, більшість з них вихідці зі Східної Європи, їх навіть називають «Русос». Чи варто розповідати ще й про безліч упереджень, які виникли за останні дві тисячі років між християнами та юдеями? До всього іншого, на початку 90-х два вибухи в столичному Єврейському центрі та Посольстві Ізраїлю, що забрали понад 100 життів, внесли якесь напруження у взаємини євреїв з їхнім оточенням. Уряд і президент країни зазнали жорсткої критики за відсутність рішучих кроків по виявленню терористів.

Протягом двох десятиліть архиєпископ Хорхе Бергольо і рабин Абрахам Скорк, ректор Латиноамериканської рабиністичної семінарії (що належить до консервативного напрямку юдаїзму), серйозно змінили відносини між юдеями і християнами в окремо взятій країні. Одним із знакових моментів стала участь вже кардинала Хорхе Бергольо в 2004 році в богослужінні напередодні Рош Ашана - єврейського Нового року. Глава аргентинських католиків не тільки вперше в історії увійшов до синагоги, а й прочитав там проповідь! Потім подібне відбувалося неодноразово, і з різних приводів. Останній раз - в грудні 2012 року на свято Хануки.

Равин Абрахам Скорк в свою чергу став почесним доктором Католицького університету в Буенос-Айресі. «Ще ніколи це звання в даному навчальному закладі не присвоювали рабину або єврею з Латинської Америки», - розповідає ректор рабиністичної семінарії. «І це була ініціатива Бергольо», - підсумовує він.

Футбол, не єдине, що об'єднувало двох священнослужителів. Рабин - доктор хімічних наук, а кардинал Бергольо закінчив хімічний технікум. За визнанням рабина, це багато в чому їм допомагало знайти спільну мову і зрозумілі обом образи і приклади з галузі точних наук в описі свого релігійного досвіду.

У 2010 році архиєпископ попросив написати Вступне слово до книги «Єзуїт», що представляє собою докладне інтерв'ю з Бергольо. Рабину, який сторопів від несподіванки, кардинал пояснив своє рішення так: «Воно прийшло з мого серця, і було настільки сильним, що глибоко зворушило мене». Втім, ця ідея  була своєрідним продовженням започаткованого раніше співробітництва.

Справа в тому, що наприкінці «нульових» рабин Абрахам Скорк поділився з приятелем ідеєю написати книгу на богословські та філософські теми, а одну з глав він запропонував написати архиєпископу. Замість цього кардинал Бергольо запропонував написати книгу разом! Незабаром на прилавках магазинів з'явилася книга-діалог «В небі і на землі», в якій рабин і єпископ обговорюють різні теми: про Бога, духовних вчителів, про смерть, евтаназію, освіту, політику, антисемітизм, міжрелігійний діалог ...

«Ця книга - свідчення спільного шляху», - писав буенос-айреський архиєпископ. «Я вважаю рабина своїм братом і другом».

Потім з'явився цикл телепередач «Біблія. Триваючий діалог», що виходили на одному з аргентинських телеканалів. У студії за столом сиділи дві людини - рабин і кардинал, і розмовляли про головну книгу в їхньому житті.

Запис цих програм можна знайти в мережі. Книга «В небі і на землі» після обрання кардинала Бергольо Папою Римським була перекладена на всі європейські мови, і стала справжнім бестселером.

Спілкування цих двох аргентинців не перервалось і після обрання кардинала Бергольо на Римський престіл. У січні минулого року Абрахам Скорк, разом з єврейською делегацією з аргентинської столиці відвідав папу у Ватикані. «Ми прибули, щоб висловити нашу любов, підтримку, оновити дружній зв'язок - не на особистому рівні, а на рівні групи - і поговорити про те, як можемо більше згуртуватися для пошуку відповідей на різні проблеми, які турбують сучасну людину», - розповідав равин . Пізніше Скорк був і в складі групи, яка супроводжувала Франциска під час його візиту до Ізраїлю.

«Завжди нашою головною турботою і основною темою бесід була і залишається людина і її проблеми», - писав рабин. «Ми обидва вважаємо за краще спонтанність усного мовлення конструкціям написаного тексту. Для нас було важливо передати в цій книзі довірливий тон наших діалогів, тому що це допомогло б перетворити їх в бесіду з безліччю людей, відкрити наші душі, з глибокою впевненістю, що це єдиний шлях пізнання людських сердець, шлях, який може нас наблизити до Бога ».

Михайло Фатєєв