Папа: Ідолопоклонство грошам вимагає людських жертвоприношень
  • Пон, 23/10/2017 - 13:36

В наш час, коли в засобах комунікації чуємо про численні прояви несправедливості, піднесімо молитву до Бога за те, щоби Він навернув серця людей, щоб вони пізнали Господа і перестали поклонятися «божкові-грошам». Із таким заохоченням Папа Франциск звернувся до вірних, коментуючи під час ранкової проповіді у понеділок, 23 жовтня 2017 р., Христову притчу про багача, який покладався лише на свої статки, які стали для нього ідолом.

Як зауважив проповідник, багатий урожай не дав почуття ситості цьому багачеві. Ступивши на шлях «непогамованого споживання», він думає лише про те, як збільшити свої клуні, вважаючи, що достаток буде запорукою довголіття. На що Господь назвав його нерозумним: «Цієї ночі душу твою зажадають від тебе! А те, що ти приготував, кому воно буде?».

«Сам Бог кладе край цій прив’язаності до грошей, коли людина стає невільником грошей. І це не є казка, вигадана Ісусом. Такою є дійсність. Це є дійсність сьогодення, – наголосив Святіший Отець. – Існує чимало таких людей, які живуть лише для того, аби адорувати гроші, аби вчинити з них своє божество. Чимало людей живуть лише для цього, і їхнє життя не має сенсу. “Так буває з тим, – каже Господь, – хто збирає для себе, але не багатіє у Бога”. Вони не вміють багатіти в Бога».

Папа зауважив, що ми сьогодні можемо зустріти багато людей, спраглих грошей та земних благ, людей, які мають дуже багато, мають надмір, в той час, як “голодні діти не мають ліків і доступу до освіти”. Мова йде про «вбивче ідолопоклонство», яке тягне за собою «людські жертвоприношення».

«Це не є якась історія, яку Господь розповідає про ті часи. Ні, такі речі трапляються і сьогодні. А тому ми повинні наполегливо молитися: Господи, просимо Тебе, доторкнися до сердець ідолопоклонників, які поклоняються божкові-грошам. Господи, доторкнися й мого серця, щоб я залишався зрячим і не потрапив у цю пастку», – вів далі Святіший Отець, додавши, що ще одним наслідком такого ідолопоклонства є війни, починаючи від «домашніх»:

«Всі ми знаємо, що трапляється тоді, коли йде мова про спадок: родини діляться, впадають у ненависть одна до одної», – зауважив проповідник, вказуючи на те, що Ісус говорить про необхідність «багатіти в Бога». Отож, самі гроші не є проблемою, «не йдеться про зневагу до грошей». Засуду заслуговує жадібність, тобто, «життя з прив’язаністю до божка-грошей».