Папа: Єдність між християнами – надія світу
  • Птн, 30/11/2018 - 16:23

З нагоди свята Апостола Андрія Первозванного, Глава Католицької Церкви привітав Константинопольську Православну Церкву та її Главу, нагадуючи про те, що єдність між християнами є вимогою Господа Ісуса та необхідністю для дієвішого свідчення.

«У світі, зраненому конфліктами, єдність Християн є знаком надії, що повинен променіти дедалі видиміше», – пише Папа Франциск у посланні до Його Святості Вартоломея І, Константинопольського патріарха, з нагоди свята Небесного покровителя Константинопольської архиєрейської катедри.

Традиційний обмін делегаціями

В рамках традиційного обміну делегаціями з нагоди вшанування Небесних покровителів Римської та Константинопольської єпископських катедр, делегація Апостольської Столиці взяла участь у святкуваннях з нагоди празника святого Апостола Андрія, які в п’ятницю, 30 листопада 2018 р., відбулися в осідку Константинопольського патріархату в Стамбулі. Наприкінці Божественної Літургії, яку Патріарх Вартоломей І відслужив у патріаршому храмі святого Юрія, кардинал Курт Кох, Голова Папської Ради сприяння єдності християн, вручив йому послання від Папи Франциска.

Крім того, ватиканська делегація, до складу якої входили секретар і заступник секретаря Папської Ради сприяння єдності християн разом з Апостольським Нунцієм в Туреччині, мали окрему зустріч з патріархом Вартоломеєм І та з синодальною комісією, відповідальною за стосунки з католиками. Кілька місяців тому, 29 червня 2018 р., делегація Вселенського патріархату брала участь у святкуваннях урочистості святих апостолів Петра й Павла в Римі.

Покликані спільно свідчити

За словами Глави Католицької Церкви, цей обмін делегаціями між Церквами Риму та Константинополя став свідченням «глибоких зв’язків, які поєднують наші осідки». І хоч після століть непорозумінь, відмінностей та мовчання може здаватися, що вони знищили ці взаємини, «Святий Дух, Дух єдності, дозволив нам наново розпочати братерський діалог».

«Наші Церкви з великою дбайливістю зберегли Апостольське передання завдяки навчанню перших Вселенських Соборів та Отців Церкви, незважаючи на відмінності, які розвинулися у місцевих традиціях та богословських формулюваннях, що потребують кращого зрозуміння та пояснення. Водночас, обидві Церкви з почуттям відповідальності перед світом, вважають невідкладним покликання, яке зобов’язує кожного з нас, що був охрищений, звіщати Євангеліє всім людям», – пише Папа Франциск, зазначаючи, що вже сьогодні можемо спільно трудитися для шукання миру між людьми, подолання всіх форм сучасного рабства, пошани до гідності кожного життя й турботи про створіння.

Єдність – знак надії

Як зауважує Єпископ Риму, старання про відновлення повного сопричастя є, насамперед, «відповіддю на бажання нашого Господа Ісуса Христа», Який перед страстями молився за учнів: «Щоб усі були одно». «В єдності ми даватимемо ефективнішу відповідь на потреби людей нашого часу», – пише він, дякуючи патріархові Вартоломею за участь у Дні молитви й призадуми в наміренні миру на Близькому Сході, що 7 липня проводився в місті Барі на півдні Італії.  

«У світі, пораненому конфліктами, єдність між християнами є знаком надії, що повинен променіти дедалі видиміше. Маючи це на думці, запевняю Вашу Святість у своїх молитвах за те, аби Бог, джерело примирення та миру, дав християнам благодать “бути однієї думки, співчутливими та братолюбними” (1Пт 3:8). Бог покликав нас до цього, тож ми “покликані успадкувати благословення” (1Пт 3:9)», – наголошує Папа Франциск, складаючи патріархові та вірним найщиріші побажання від усієї Католицької Церкви.