Папа: єдність вписана в гени християн
  • Срд, 12/06/2019 - 15:24
Про вибір святого Матія до грона Апостолів та про спільність християн, що дозволяє не боятись різноманітності, не прив’язуватись до речей і ставати вірогідними свідками воскреслого Христа говорив Папа під час загальної аудієнції у Ватикані.

Загальну аудієнцію, що відбулась на площі Святого Петра у Ватикані в середу 12 червня 2019 р., Папа Франциск далі присвятив роздумам над новозавітньою книгою Діянь Апостолів. Цей новий цикл катехиз він започаткував останньої середи травня. Цієї середи темою роздумувань був перший розділ Діянь Апостолів, де розповідається про вибір Матія, свідка воскреслого Христа разом з іншими Апостолами, на місце Юди.

«Все починається від Христового воскресіння. – мовив Святіший Отець. – І це не є лишеоднією з багатьох інших подій, але є джерелом нового життя. Учні знають про це і, виконуючи Христовий наказ, залишаються з’єднаними, одностайними та наполегливими в молитві. Вони збираються навколо Марії, Матері, й готуються прийняти Божу силу не пасивно, але зміцнюючи спільність одні з одними».

 

 

Вірус гордості заполонив серце Юди

Перша спільнота Христових учнів налічувала 120 братів і сестер. Це число включало в себе символічну для ізраїльського люду дванадцятку, адже вона представляла 12 племен Ізраїля й була знаковою для Церкви задля дванадцяти Апостолів, вибраних Ісусом. Але після болісних подій Христових Страстей, Апостолів уже не було дванадцять, а тільки одинадцять, бо ж один із них, Юда, під тягарем докорів сумління наклав на себе руки. За словами Його Святості, він уже раніше почав віддалятись від спільності з Ісусом та іншими, прив’язався до грошей, втратив перспективу безкорисливості та самовідданості, дозволив, абивірус гордості заразив його розум і серце, перетворюючи з друга у ворога, в людину, яка стала проводирем тих, що схопили Ісуса» (Ді, 1,17). Юда отримав велику благодать належати до групи найближчих Ісусових учнів, брати участь у Його служінні, але в якийсь момент забажав власними силами «спасти» своє життя, що привело до його втрати. Юда перестав серцем належати до Ісуса й опинився поза спільністю з Ним та Його учнями. Він перестав бути учнем і поставив себе вище Вчителя. Продав Його, а за «злочинну нагороду» придбав землю, яка не дала плодів, бо була просякнута кров’ю.

Апостоли вибрали життя й благословення

Якщо Юда, додав Папа Франциск, вибрав смерть, наслідуючи приклад безбожних, дорогою яких є темрява, що веде до загибелі, то одинадцять апостолів вибрали життя та благословення, стаючи відповідальними за те, щоб, у свою чергу, передати їх далі, впливаючи на історію, з покоління в покоління, від ізраїльського народу до Церкви.

Після смерті Юди Апостоли вирішили, що його завдання повинен перейняти хтось інший. Було двоє кандидатів на його місце – Варсава та Матій. Після спільної молитви кинули жереб, а Господь вказав на Матія, якого зараховано до грона Апостолів. «Тим самим, – сказав Єпископ Риму, – розпочалась практика спільного розпізнавання, що дозволяє побачити дійсність Божими очима в перспективі єдності та спільності».

 

 

Для того, щоб стати даром для інших, необхідна єдність

Таким чином привернено первісну кількість дванадцятьох Апостолів, що є ознакою того, що спільність перемагає поділи, ізоляцію, є першим свідченням, яке дають Апостоли, підкреслив Папа Франциск, адже Ісус сказав: «З того усі спізнають, що мої ви учні, коли любов взаємну будете мати» (Ів 13,35).

Дванадцять Апостолів стали вірогідними свідками Христового спасіння і виявили світові не власну уявну перевагу, але завдяки благодаті єдності сприяли тому, щоб з’явився Інший, що по-новому живе серед Свого люду – Господь Ісус. Апостоли вирішують жити під владою Воскреслого в єдності між братами, що стає єдино можливою атмосферою справжньої самопожертви.

Святіший Отець закликав присутніх не зосереджуватись на собі самих, не затримувати Божі дари тільки для себе, не піддаватись пересічності, а стати на шлях єдності, яка дозволяє стати свідками живого Бога. На його думку, в гени християнської громади вписані єдність та свобода від себе самих, які дозволяють не боятися різноманітності, не прив’язуватись до речей та дарів, і ставати martyres – сяючими свідками Бога, що живе й діє в історії.

В другій частині загальної аудієнції Папа Франциск привітав групи паломників, зібраних на площі Святого Петра та нагадав, що 13 червня відзначатиметься літургічний спогад св. Антонія з Падуї, видатного проповідника та небесного покровителя бідних і страждаючих. Святіший Отець побажав, щоб його заступництво допомогло відчути полегшення, яке дає Боже милосердя.