Папа: Єпископ – це слуга, а не князь
  • Пон, 12/11/2018 - 15:38

Смиренний і лагідний, а не князь. Ці риси єпископа підкреслив Папа у понеділковій проповіді, коментуючи Послання святого Павло до Тита.

У празник святого священомученика Йосафата, архиєпископа Полоцького, пам’ять якого за григоріанським календарем католицька Церква вшановує 12 листопада, проповідуючи під час Святої Меси, відслуженої у ватиканській резиденції «Дім святої Марти», Папа Франциск прокоментував уривок з першого розділу Послання святого апостола Павла до Тита. Звертаючись до свого вірного учня і супутника в апостольських подорожах, святий Павло дає вказівки,  яким повинен бути єпископ, визначаючи критерії встановлення порядку в Церкві.

Церква не народилась повністю впорядкованою

Запал і нелад – ось два слова, які використав Святіший Отець, щоб розповісти як народилась Церква, згадуючи також і про всі «чудові речі», які були звершені силою Святого Духа. Він наголосив, що завжди існує трохи плутанини, нелад, але не треба цього лякатись, бо це – «добрий знак».

«Церква не народилась повністю впорядкованою, де все правильно, без проблем, без плутанини… І цей нелад, ця плутанина повинні бути виправлені. Це правда, адже справи повинні бути впорядковані. Слід згадати, наприклад, Єрусалимський Собор, де відбувалась боротьба між прихильниками практик юдаїзму та їхніми супротивниками. Варто над цим замислитись: був скликаний Собор і впорядковано ці справи». Під час згаданого Собору були встановлені правила, які зобов’язували християн, які навернулись з язичества.

Єпископ – управитель Бога, а не майна

Тому, вказав Його Святість, святий Павло залишив Тита єпископом Криту, аби встановити там порядок, підкреслюючи «першість віри». Одночасно святий Павло дає вказівки щодо постаті єпископа, як «управителя Бога, а не майна, не влади, не угод, ні – він має бути Божим управителем. Він завжди повинен виправляти себе самого і себе запитувати, чи є Божим управителем чи ділком? Єпископ – це адміністратор Бога. Він повинен бути бездоганним: саме цього Господь жадав він Авраама: ходити в Його присутності та бути бездоганним». Це основоположне слово Глави Церкви.

Характерні риси єпископа

Проповідник пригадав, яким не повинен бути єпископ: не зухвалим, не гнівливим, не пристрасним до вина, що було одним з найпоширеніших пороків у часи святого Павла, не ділком, ані не жадібним до грошей. «Такий єпископ, – сказав Папа, – є нещастям для Церкви», навіть, якщо має тільки один із згаданих недоліків. А далі Святіший Отець вказує, що єпископ за словами святого Павла, повинен бути «гостинним, добролюбивим, мудрим, справедливим, благочестивим, стриманим, дотримуватись правдивої науки, згідно з навчанням».

 «Ось таким повинен бути єпископ. Такими є його характерні риси. І  коли проводяться дослідження для вибору єпископів, було б добре спочатку ставити ці запитання, щоб побачити, чи можна продовжувати розслідування. Єпископ, насамперед, повинен бути смиренним, лагідним, повинен бути слугою а не князем. Таким є Боже слово», – мовив Святіший Отець додаючи, що ці вимоги з’явились вже від самих початків Церкви й не є новиною, яку приніс Другий Ватиканський Собор.

«У Церкві, – підсумував Папа Франциск, – не можна встановити порядок без такого ставлення єпископів». Для Бога не є важливим те, щоб бути симпатичним, добре проповідувати, але бути смиренним і служити.

А згадуючи постать святого Йосафата, єпископа й мученика, Святіший Отець закликав молитись за єпископів, що були такими, як цього бажав святий апостол Павло.