Папа: Євангеліє потрібно звіщати з покорою
  • Срд, 26/04/2017 - 16:17

Кілька днів перед Апостольським візитом до Єгипту, у вівторок 25 квітня, Папа Франциск відслужив Святу Месу в каплиці резиденції «Святої Марти» у Ватикані в наміренні християн-коптів, що проживають в Єгипті, зокрема за Патріарха Тавадроса ІІ. Саме того дня літургічно спогадувався святий євангелист Марко, засновник Олександрійської Церкви в Єгипті.

Звертаючись до останніх речень Євангелії від святого Марка, Святіший Отець підкреслив, що Ісус довірив Своїм учням місію вийти з Єрусалиму, йти по всьому світу та проповідувати Євангеліє.

«Євангеліє завжди проповідується в дорозі, а не сидячи, – наголосив Папа, додаючи, що треба йти туди, де ще не знають Ісуса, або де Ісус переслідуваний чи спотворений, щоб звіщати істинну Добру Новину».   

Необхідно вийти проповідувати навіть тоді, коли на карту поставлено саме життя проповідника. Проповідування пов’язане з ризиком, адже проповідник ніколи не є в безпеці, ніколи не застрахований. Якщо проповідник шукає страховий поліс для свого життя, то він не є справжнім проповідником Доброї Новини: він не виходить назовні, а залишається в безпеці.

«Насамперед, ідіть, виходьте! – сказав Папа Франциск. – Сповіщення Євангелія Ісуса Христа завжди відбувається поза звичними стінами, постійно в дорозі, чи то шлях фізичний, чи духовний або шлях страждання. Подумаймо як звіщають Євангеліє численні хворі, – так багато хворих! – які жертвують свої страждання за Церкву, за християн. Вони завжди виходять поза себе самих».
»Яким же є стиль цього звіщення? – запитав Святіший Отець. – Святий Петро, ​​що був вчителем Марка, ясно напоумлює: Євангеліє треба звіщати в покорі, бо Сам Божий Син принизив Себе. Таким є Божий стиль, і не існує іншого».

Звіщення Євангелія не є карнавалом або святкуванням. Євангеліє не може звіщатись людською силою; його не можна проповідувати з думкою про кар'єру та вивищення, – тоді воно перестає бути Євангелієм». Усі християни покликані взаємно зодягнутись у покору, тому що Бог гор­дим про­тивиться, смиренним же дає благодать, підкреслив Папа Франциск.
«Для чого потрібна таке смирення?» – запитав Святіший Отець, відповідаючи, що саме тому, що ми несемо звістку упокорення, а якщо і слави, то через упокорення. Звіщення Євангелія піддається спокусам: спокусі влади, гордині, світських благ... Не можна проповідувати розводнене, безсиле Євангеліє без Христа розп'ятого і воскреслого. Саме тому Петро каже: «Будьте тверезі й чу­вай­те! Про­тивник ваш, ди­явол, ходить навколо вас, як лев ревучий, шука­ю­чи, кого б пожерти.  Противтеся йому, сильні ві­рою, відаючи, що таких самих страж­­­дань зазна­ють і брати ваші скрізь по світі» (І Пт 5,8-10). Звіщення Євангелія, якщо воно є істинним, зазнає спокус.

Далі Папа Франциск зазначив, що  християнин стверджує, що звіщає Євангеліє, але жодного разу не був випробовуваний спокусами, то це означає, що диявол ним нецікавиться, бо він проповідує непотрібні речі. Справжнє звіщення завжди супроводжують і спокуси, і переслідування. Коли ми страждаємо,  то «Сам Господь завжди поспішає до нас з допомогою, зміцнює нас, адже  саме це обіцяв Ісус, посилаючи Своїх апостолів», – підкреслив Папа Франциск.

«Господь утішить нас, дасть силу прямувати вперед, тому що Він діє. Він разом з нами, якщо ми вірні євангельській благовісті; якщо виходимо з наших обмежень, щоб звіщати Христа розп'ятого, камінь спотикання і згіршення, і якщо ми це робимо із справжньою покорою», – сказав на закінчення Святіший Отець.