Папа: Євангельські блаженства – дорога до справжньої радості
  • Срд, 29/01/2020 - 13:38

Не «повний шлунок» чи «насолода життям», але перебування «в стані благодаті». Таким є значення євангельського слова «блаженні», на що звернув увагу Папа Франциск, започаткувавши під час загальної аудієнції в середу, 29 січня 2020 р., цикл повчань, присвячений євангельським блаженствам згідно з версією, запропонованою святим Матеєм.

Посвідчення особи християнина

Як зазначив Святіший Отець, цей текст, яким розпочинається так звана «Нагірна проповідь» Ісуса, «просвітив життя віруючих, але й також багатьох невіруючих». «Важко залишатися нечутливими до цих Ісусових слів, й зрозумілим є прагнення якомога повніше зрозуміти та прийняти їх. Блаженства містять “посвідчення особи” християнина, вони є нашим паспортом, бо змальовують обличчя Самого ж Ісуса, Його стиль життя», – мовив Папа, анонсувавши, що після цього загального огляду, під час наступних зустрічей він коментуватиме кожне блаженство зокрема.

Послання для всього людства

Насамперед, за словами Наступника святого Петра, важливим є спосіб, в який було проголошене це послання. Євангелист розповідає, що побачивши натовп, який ішов за Ним, Ісус вийшов на пагорб біля Галилеського озера та сів, промовляючи до Своїх учнів. Отож, «послання звернене до учнів», але горизонтом є натовп, «тобто, все людство».

«Крім того, “гора” покликається на Синай, де Бог дав Мойсеєві Заповіді. Ісус починає навчати нового закону: бути вбогими, лагідними, милосердними… Ці “нові заповіді” є чимось набагато більшим від приписів. У дійсності, – пояснив Папа, – Ісус нічого не насаджує, але відкриває дорогу щастя, Свою дорогу, вісім разів повторюючи слово “блаженні”».

Не актуальна ситуація, а нове становище

Далі Святіший Отець присвятив кілька слів структурі блаженств. Кожне з них починається словом «блаженні». Далі описана ситуація, в якій перебувають блаженні: голодні духом, пригноблені, спраглі справедливості, тощо, а далі – причина блаженства, що розпочинається сполучником «бо». Слід, однак, звернути увагу на те, що мотивом блаженства є не актуальний стан, але «нове становище, яке блаженні отримають в дар від Бога»: «їхнє царство небесне», «будуть утішені», «успадкують землю». В цьому місці Ісус часто застосовує пасивний майбутній час: «успадкують», «назвуться»…

Бог обирає немислимі дорогі

Врешті, Папа звернув увагу на значення слова «блаженний», яким розпочинається кожне із восьми блаженств. В оригінальній мові використаний термін не вказує «на когось, хто має набитий шлунок чи насолоджується життям», але на людину, «що перебуває в стані благодаті, що зростає в Божій благодаті, чинить поступ на Божій дорозі», якою є терпеливість, вбогість, служіння іншим, утішення.

«Бог, даруючи Себе нам, часто обирає немислимі дороги, можливо, навіть, і наших обмежень, наших сліз, наших поразок. Йдеться про пасхальну радість, радість, про яку говорять наші східні брати, про ту, що носить рани, але є живою, пройшла через смерть і досвідчила Божу могутність», – сказав Святіший Отець, наголошуючи, що блаженства завжди ведуть до радості. З цього випливає заохочення взяти до рук Євангелію від Матея, відкрити п’яту главу та перечитувати блаженства, навіть кілька разів протягом тижня, аби «збагнути цю настільки прекрасну, настільки надійну дорогу до щастя, яку нам пропонує Господь».