Папа: Євхаристія – це синтез усього життя Ісуса Христа
  • Нед, 23/06/2019 - 20:39

Про урочистість Пресвятих Тіла та Крові Христа та про заклик Ісуса до зміни логіки «для себе самого» на логіку поділу з іншими говорив Глава Католицької Церкви перед проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 23 червня 2019 р.

«Ісус запрошує Своїх учнів довершити справжнє навернення від логіки “кожен для себе самого” до логіки поділу з іншими, розпочинаючи від того незначного, що Боже провидіння подає нам до розпорядження», – наголосив Папа Франциск під час недільної катезизи, яку він виголосив 23 червня 2019 р. з вікна своєї приватної бібліотеки, звертаючись до десятків тисяч паломників та побожних туристів, які зібрались на площі святого Петра, аби почути повчання Єпископа Риму, проказати разом із ним Богородичну молитву «Ангел Господній» та отримати його Апостольське благословення.

Урочистість Corpus Domini

Глава Католицької Церкви зазначив: «Сьогодні в Італії та інших країнах відзначається урочистість Пресвятих Тіла та Крові Христа, Corpus Domini. Євангеліє представляє нам епізод чуда помноження хліба (пор. Лк. 9, 11-17), що відбувається на березі Галилейського озера. Ісус бажає промовити до тисяч людей, довершуючи зцілення недужих». Коли почало сутеніти, учні приступили до Спасителя й запропонували, аби Він відпустив людей, щоб вони могли піти в довколишні села та подбати собі про їжу. На що Ісус відповідає: «Дайте ви їм їсти» (Лк. 9, 13). Ці слова Спасителя викликали здивування апостолів, адже в них не було достатньої кількості поживи для всіх зібраних, тому вони й відповіли: «У нас усього п'ять хлібів і дві риби. Хіба що підемо та купимо поживи для всього народу цього».

Заклик до зміни логіки

За словами Папи Франциска, своєю дещо незвичною для учнів пропозицією Ісус закликав їх до зміни їхньої логіки: логіки, позначеної егоїзмом, дбанням про себе, на логіку поділу із іншими тим незначним, що в них було. Саме тому, Христос сказав розсадити людей групами по 50 осіб приблизно, потім, звівши вгору очі, поблагословив тих п’ять хлібів і дві риби, які мали учні, й почав розламувати хліб і ділити рибу та подавати учням, щоб вони далі передавали їх людям. І, як наголошує євангелист: «Усі їли до наситу й зібрали ті кусні, що в них зосталися, дванадцять кошів» (Лк. 9, 17).

Пресвята Євхаристія

Ця чудо, про яке з огляду на його важливість розповідають усі чотири євангелисти, виявляє силу Господа Ісуса і, водночас, Його співчуття до людей. Цей надзвичайний жест не є лише одним із великих діл, які довершив Спаситель, але вказує на те, що буде в майбутньому, на майбутню жертву Ісуса, на Євхаристію, на Таїнство Його Тіла та Крові, даровані задля спасіння світу.

Пресвята Євхаристія, як наголосив Глава Католицької Церкви, – це синтез усього життя Ісус Христа, що було єдиним актом любові до Небесного Отця й до людей. Також і під час Євхаристії, подібно як під час чуда помноження хлібів та риби, Ісус узяв хліб у Свої руки, возніс молитву до Отця, поблагословив хліб, розламав його і дав Своїм учням; теж саме вчинив і з вином. Проте, під час Останньої Вечері, встановлюючи Таїнство Пресвятої Євхаристії, Ісус бажав залишити Заповіт нового й вічного Союзу, вічного спогаду Його Страстей, Смерті та Воскресіння.

Урочистість Пресвятих Тіла та Крові Христа

«Щороку свято Corpus Domini запрошує нас відновити подив та радість з приводу цього надзвичайного дару Господа Бога, яким є Пресвята Євхаристія. Приймаймо його з вдячністю, не пасивно, звично, але по-справжньому відновлюючи наше "амінь" для Христового Тіла, щоб динамізм Його любові перемінив наше життя в чисту і святу жертву Богові й на благо тих, кого ми зустрічаємо на нашому шляху», – наголосив Папа.