Папа: Євхаристія спонукає нас ділитися з іншими всім, що маємо
  • Втр, 25/06/2019 - 09:14

З нагоди урочистості Пресвятих Тіла та Крові Христа, Святіший Отець відправив Святу Месу в храмі Пресвятої Марії Утішительки в римському кварталі Казал Бертоне. Під час проповіді він закликав вірних черпати силу в Євхаристії, що спонукає ділитися всім, що маємо.

Вже вдруге Папа Франциск відзначив урочистість Пресвятих Тіла та Крові Христа на одній з периферій італійської столиці. Минулого року місцем богослуження було приморське містечко Остія. Цього року, в неділю, 23 червня, він очолив Святу Месу в храмі Пресвятої Марії Утішительки в кварталі Казал Бертоне. Богослуження завершилося процесійною ходою з Найсвятішими Тайнами та благословенням Єпископа Риму.

Благословляти означає промовляти х любов’ю

Проповідуючи під час Святої Меси, Святіший Отець зосередив увагу на двох дієсловах, що випливають з літургійного читання дня: промовляти й давати. В першому читанні Мелхіседек, священик і цар Салему, промовляє: «Хай благословен буде Аврам Богом Всевишнім, що сотворив небо й землю. Благословен хай буде Бог Всевишній» (Бут 14, 19). Папа вказав на важливість слова «благословляти», що етимологічно походить від слів «благо» і «словити»; італійською мовою воно звучить «benedire» і також складається з двох слів «bene» (добре) і «dire» (казати). Він зазначив, що для Мелхіседека промовляти означає благословляти. «Все починається з благословення, – наголосив Святіший Отець. – Слова добра породжують історію добра». Те саме вчинив Христос перед тим, як помножити хліб: «Він узяв п'ять хлібів і дві риби, і, звівши вгору очі, поблагословив їх, поламав і давав учням» (Лк 9, 16). Благословляти, за словами Наступника святого Петра, означає перетворювати слово в дар. Коли ми благословляємо, ми не просто говоримо гарні слова, а промовляємо з любов’ю. Кожен з нас неодноразово отримав благословення в храмі, чи в дома, кожен почув слова підтримки; ми, християни, отримали благословення під час Святої Тайни Хрищення. «Ми приходимо на Святу Месу з переконанням, що Господь нас благословляє, – наголосив Папа, – і виходимо, аби, в свою чергу, благословляти, бути каналами добра в світі».

Вчитися благословляти, а не нарікати

Вселенський Архиєрей закликав душпастирів не боятися благословляти свій народ, зазначаючи, що тільки благословенні можуть благословляти. Він зауважив, що, на жаль, в сучасному світі люди нерідко виливають на інших власний гнів прокльонами, словами зневаги й образи. Папа закликав християн не піддаватися спокусі зарозумілості й смутку. «Божий народ любить прославляти, він не живе наріканнями; він створений для того, аби благословляти, а не нарікати», – наголосив він.

Помножувати, ділячись з іншими

«Давати» – це друге дієслово, на яке звернув увагу Наступник святого Петра, звертаючись до вірних у проповіді. Після того, як Аврам отримав благословення від Мелхіседека, «він дав йому десяту частину з усього» (Бут 14, 20). В Новому Завіті, Христос, проказавши слова благословення, дав хліб учням для того, аби вони роздали його іншим, вказуючи на його глибоке значення: хліб, за словами Папи, призначений не тільки для того, аби його споживати, а для того, щоб ним ділитися. Святіший Отець підкреслив, що в євангельському уривку про помноження хліба не вживається дієслово «помножувати», а тільки дієслова «ламати, дати й роздати» (пор. Лк 9, 16). Тобто, в центрі уваги перебуває не помноження, а ділення хлібом. Чудо, яке чинить Христос, за словами Папи, – це не магія: Він молиться, благословляє хліб і починає його ламати, уповаючи на Бога. «Це не магія, а уповання на Бога та Його Провидіння», – наголосив Святіший Отець, зазначаючи, що «економіка» Євангелія помножує, ділячись з іншими.

«Дайте ви їм їсти»

Пояснюючи діалог між Господом й апостолами під час чуда помноження Хліба, Єпископ Риму зазначив, що учні міркували згідно з логікою світу: якщо ми не маємо хліба, а люди, що прийшли слухати Вчителя, голодні, то потрібно їх відпустити до дому. «Дайте ви їм їсти» (Лк 9,13), – ці Христові слова, за словами Папи, вказують на те, що Христос мислить по-іншому: все те, що ми маємо, дає плід тоді, коли ми ділимося з іншими, не має значення, чи це багато, чи мало. Божа могутність полягає в любові, а любов чинить великі діла. «Цього нас навчає Євхаристія, – наголосив Святіший Отець, – в шматочку хліба перебуває Бог. Простий, суттєвий, розламаний і розділений Хліб, Євхаристія, яку отримуємо виявляє нам ментальність Бога».  

Ділитися тим, що маємо

На завершення Наступник святого Петра закликав мешканців Риму не бути байдужими до «спраглих любові й уваги»: до літніх самотніх людей, сімей, що переживають труднощі, до молоді, що не може знайти роботу. «Ти дай їм їсти», – цими словами, як зазначив Папа, Господь звертається до кожного християнина й закликає ділитися з іншими тим, що маємо, черпаючи силу в Пресвятій Євхаристії, що є Хлібом Христа. «Якщо ми приймемо Його всім серцем, цей Хліб вивільнить в нас силу любові: ми відчуємо себе благословенні й люблені, і захочемо благословляти й любити, починаючи звідси, з нашого міста, з вулиць, якими ми проходитимемо цього вечора».

Після Святої Меси відбулася процесійна хода з Найсвятішими Тайнами вулицями кварталу та благословенням Єпископа Риму.