Папа: Ігнорувати, ображати та зневажати ближнього – це форма вбивства
  • Срд, 17/10/2018 - 13:45

Продовжуючи роздуми над п’ятою заповіддю, Святіший Отець звернув увагу на те, що вона стоїть також на сторожі гідності людини

Байдужість вбиває, адже це немовби сказати іншій людині: «Ти для мене мертвий». На це звернув увагу Папа Франциск під час загальної аудієнції в середу, 17 жовтня 2018 р., повертаючись до роздумів над п’ятою Божою заповіддю «Не убий».

Ненависть – це вже вбивство

Святіший Отець нагадав, що як йшлося минулого разу, ця заповідь вказує на те, що «в Божих очах людське життя є цінним, священним і недоторканним». А тому ніхто не може «зневажати життя іншого чи своє власне», адже «людина носить у собі Божий образ та є об’єктом його безмежної любові». Ісус же об’явив ще глибше значення цієї заповіді, стверджуючи, що на Божому суді також і «гнів проти брата є формою убивства», а тому апостол Іван писав: «Хто ненавидить брата свого – той убивця».

«Однак, Ісус не зупиняється на цьому, але в світлі тієї є логіки додає, що також образа та зневага можуть убивати. А ми звикли ображати інших. Це правда. І образа іншого стає для нас немов подихом», – сказав Наступник святого Петра, зауважуючи, що Ісус каже нам: «Зупинися, бо образа коїть лихо, вбиває». Зневажати – це «форма вбивства людської гідності», а тому «було би прекрасним, якби це повчання Ісуса ввійшло в наші серця та уми», вилившись у постанову ніколи нікого не зневажати.

Примирення, як передумова молитви

«Жоден людський кодекс не прирівнює настільки різні вчинки, надаючи їм той самий ступінь осуду. І будучи послідовним, Ісус заохочує навіть припинити жертвоприношення, якщо згадаємо про те, що брат носить у своєму серці образу на нас, щоб піти й намагатися помиритися з ним. І також ми, йдучи на Святу Месу, повинні мати таке ж наставлення примирення з людьми, з якими ми мали проблеми, про яких ми погано думали них, яких ми ображали», – сказав Папа, завернувши увагу на те, що, натомість, дуже часто можна побачити, як чекаючи на початок Святої Меси, вірні пліткують і когось обмовляють…

Байдужість вбиває

За словами Святішого Отця, настільки поширюючи сферу п’ятої заповіді, Ісус хоче сказати нам, що людина має «благородне життя», а її «сокровенне “я”» є не менш важливим від фізичного існування. «В дійсності, щоб зранити невинність дитини достатньо несвоєчасного вислову. Щоб розбити серце юнака вистачить перекреслити його довіру. Щоб звести людину на ніщо, достатньо ігнорувати її. Байдужість вбиває. Це немов би сказати іншому: “Ти для мене мертвий”, бо ти вже вбив його в своєму серці», – сказав він, додаючи, що не любити – це перший крок до вбивання, а не вбивати – перший крок, щоб любити.

«Хіба я сторож свого брата?...»

Папа вказав на те, що на початку Біблії читаємо «жахливі» слова, які зринули з уст першого вбивці, тобто, Каїна: «Хіба я сторож своєму братові?». Саме так говорять вбивці: це мене не стосується, це не моя справа. То чи є ми сторожами наших ближніх? «Так, ми є ними», – відповідає Святіший Отець, пояснюючи:

«Людське життя потребує любові. А яка любов є справжньою? Та, яку нам показав Христос, тобто, милосердя. Любов, яка нам не може забракнути, це та, яка прощає, яка приймає того, хто заподіяв нам лихо. Ніхто з нас не може вижити без милосердя, всі ми потребуємо прощення. Всі. Отож, якщо вбивати означає нищити, усувати когось, то не вбивати означає дбати, цінувати, приймати. І також прощати».

Не вистачить тільки не робити нічого злого

Папа підкреслив, що не слід обманювати себе думкою про те, що зі мною все гаразд, коли не роблю нічого зло. На відміну від каменя чи рослини, від людини вимагається чогось більшого. «Існує добро, яке слід зробити, яке приготоване для кожного з нас», – сказав він, наголошуючи, що «Не вбивай» – це заклик «до любові й милосердя».