Папа: Існує чимало контекстів, у яких православні й католики вже можуть співпрацювати
  • Чтв, 30/11/2017 - 21:49

У рамках традиційного обміну делегаціями з нагоди вшанування Небесних покровителів Римської та Константинопольської єпископських катедр, делегація Апостольської Столиці взяла участь у святкуваннях з нагоди празника святого Апостола Андрія, які 30 листопада 2017 р. відбулися в осідку Константинопольського патріархату в Стамбулі. Наприкінці Божественної Літургії, яку Патріарх Вартоломей І відслужив у патріаршому храмі святого Юрія, кардинал Курт Кох, Голова Папської Ради сприяння єдності між християнами, вручив йому послання від Папи Франциска.

«Хоч і перебуваю далеко від Риму задля свого пастирського візиту до М’янми і Бангладеш, прагну передати свої найкращі братерські побажання Вашій Святості, членам Священного Синоду, клирові, монашеству та всім вірним, які зібралися на святкування», – пише Глава Католицької Церкви, висловивши прохання: «Коли диякон запрошує зібраних на Божественній Літургії помолитися “за плаваючих, подорожуючих на землі і в повітрі”, будь ласка, помоліться і за мене».

Папа зазначає, що надіслана ним делегація є знаком «духовної участі в молитві подяки й прослави за все те, що Всемогутній і Милосердний Бог здійснив через свідчення апостола Андрія». «Своїми словами й жертвою свого життя Апостоли звіщали аж до країв землі все те, що самі бачили, чули й пережили: Слово життя, нашого Господа Ісуса Христа, що помер та воскрес задля нашого спасіння», – пише він, додаючи:

«Католики й православні, разом сповідуючи догми перших семи Вселенських Соборів, вірячи в дієвість Пресвятої Євхаристії та інших Святих Тайн, триваючи в апостольському наступництві єпископського служіння, вже тепер переживають глибоку близькість одні з одними. Сьогодні, складаючи подяку Богові любові, в слухняності волі Господа нашого Ісуса Христа та у вірності навчанням святих Апостолів, ми визнаємо, наскільки невідкладним є зростати в напрямку повного й видимого сопричастя».

В цьому контексті Єпископ Риму схвально відгукнувся про спогадування 50-річчя візиту Папи Павла VI до Фанару, що відбулося за участю Його Святості Вартоломея І. Він зазначив, що цей «історичний момент» зустрічі між пастирями Церков Риму й Константинополя, викликає в пам’яті слова, сказані тодішнім патріархом Атенагорасом, які «можуть і надалі надихати діалог» між Церквами:

«Де це можливе, поєднуймо те, щоб було розділене діями, в які залучені обидві Церкви, більше наголошуючи на спільних питаннях віри й канонічної дисципліни. Ведімо богословський діалог згідно з принципами повної спільності в основах віри, в свободі як богословського мислення, де це буде благочестивим, будуючим та натхненим святоотцівською спадщиною, так і розмаїття місцевих звичаїв та практик, що завжди підтримувалося Церквою від самих початків».

Зважаючи на це, Папа Франциск склав подяку Вселенському патріархатові за гостинність, нещодавно надану членам координаційного комітету Змішаної міжнародної комісії богословського діалогу, що проводив свою зустріч на острові Лерос. «Хочу ще раз заохотити цей богословський діалог, – пише він. – Згода, досягнута католиками й православними щодо деяких фундаментальних принципів, що регулюють взаємини між першістю та синодальністю в житті Церкви першого тисячоріччя, можуть послужити для оцінки, навіть і критичної, деяких богословських категорій та практик, які розвинулися протягом другого тисячоріччя в послідовності з цими принципами».

На думку Глави Католицької Церкви, це може допомогти досягнути «спільного розуміння здійснення служіння Єпископа Риму в контексті синодальності та служіння сопричастю Церкви в актуальному контексті», але до виконання цього «делікатного завдання» слід прямувати «в атмосфері взаємної відкритості і, насамперед, в слухняності вимогам, які Святий Дух ставить перед Церквою».

Підсумовуючи, Папа Франциск схвально відгукнувся про діяльність Константинопольського патріарха в ділянці захисту створіння, мирного співжиття між народами, культурами й релігіями та захисту присутності християн на Близькому Сході, зазначаючи, що вона є джерелом натхнення і для нього. «Щиро сподіваюся, що католики й православні зможуть на місцевому рівні поширювати спільні ініціативи на ці теми, бо існує чимало контекстів, у яких православні й католики вже можуть співпрацювати, не чекаючи дня повного й видимого сопричастя», – стверджує Святіший Отець.