Папа: Існують радощі, які Бог об’являє лише найменшим
  • Суб, 20/01/2018 - 09:53

«Із щирої молитви та зустрічі з Христом, наповненої надією, зможемо здобути навернення, яке допоможе нам відкрити справжнє життя», – підкреслив Папа Франциск, зустрічаючись у п’ятницю, 19 січня 2018 р., із представниками громади перуанської Амазонії. Зустріч відбулася в Пуерто-Мальдонадо, що є центром регіону Мадре-де-Дьйос. Місцевість є свідком різних суспільних проблем і визискування, пов’язаного із видобуванням природних ресурсів, якими багата ця земля.

Тож саме на назву регіону, названого на честь Божої Матері, Святіший Отець звернув увагу, коментуючи вітальне слово представників громади: «Ти приходиш відвідати нас на цій часто забутій, зраненій і марґіналізованій землі… але ми не є нічиєю землею». «Ця земля має імена, обличчя, вона має вас», – наголосив Папа, вказуючи на те, що Марія, юна дівчина, що мешкала в гірському загубленому селі, яке також вважали «нічиєю землею», саме там отримала «найбільше покликання – бути Божою Матір’ю».

«В особі Марії ви маєте не лише свідка, на якого треба споглядати, але Матір, а там, де є матір, не існує того жахливого болю почуватися, ніби до нікого не належимо», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що ця земля не є сирітською землею, а якщо «є Мати, то існують також і діти, існує родина та спільнота». А тому «боляче констатувати», що дехто хотів би «погасити цю впевненість та перетворити Мадре-де-Дьйос в анонімну землю».

Наступник святого Петра зауважив, що при різних нагодах він посилається на так звану «культуру відкинення, немов непотребу», яка «не вдовольняється» лише тим, аби відкидати, але й «змушує замовкнути, ігноруючи та викидаючи в сміття» все те, що не служить її інтересам. Саме така культура є анонімною та безликою, позбавленою матері, не бажаючи нічого, крім споживання. І ця логіка впливає на те, як ставимося до землі й до людей.

«Роздумуючи над цими речами, дозвольте мені зупинитися на одній болючій темі. Ми звикли використовувати термін “торгівля людьми”, (…) але в дійсності, ми повинні говорити про рабство: рабство задля праці, сексуальне рабство, рабство задля заробітку», – сказав далі Папа, підкреслюючи, що боляче констатувати, що на цій землі, що перебуває під покровом Матері Божої, «чимало жінок зневажені та піддаються нескінченному насильству», й наголошуючи, що насильство над жінками не можна вважати «нормальним». «Не маємо права відвертати свій погляд і дозволяти на те, щоб чимало жінок, особливо, неповнолітніх, були “потоптані” у своїй гідності».

У цьому контексті Святіший Отець також вказав на те, що «ідоли захланності, гроша та влади» спроможні все корумпувати. «Вони корумпують людину й інституції, а також знищують ліси. Ісус казав, що існують демони, для вигнання яких потрібно багато молитися. Це один із таких», – сказав Папа, заохочуючи громадськість і надалі організовуватися в рухи з метою долати ці ситуації, але чинити це як люди віри:

«Зі щирої молитви та із зустрічі з Христом, повної надії, зможемо здобути навернення, яке допоможе нам відкрити справжнє життя. Ісус обіцяв нам істинне, справжнє та вічне життя», – мовив він, додаючи: «Спасіння не є ні загальним, ні абстрактним. Браття і сестри, наш Небесний Отець дивиться на конкретних людей з власними конкретними обличчями та історіями, й усі християнські спільноти повинні бути відблиском цього погляду».