Папа іспанським католикам: Настав час мирян
  • Птн, 14/02/2020 - 16:36

Звертаючись через послання до учасників конгресу мирян Іспанії, Святіший Отець закликав їх будувати живі спільноти, виходячи назустріч іншим, не засуджуючи їх, а супроводжуючи на життєвій дорозі.

Папа Франциск надіслав на ім’я Голови Єпископської Конференції Іспанії кардинала Рікардо Бласкеса Переса послання з нагоди національного конгресу мирян, що відбувається в Мадриді від 14 до 16 лютого 2020 р. на тему «Божий люд, що виходить назовні», в рамках душпастирської програми іспанської Церкви на 2016-2020 роки.

Святі Кирило і Методій – батьки віри в Європі

Святіший Отець зауважує, що початок конгресу збігається з днем літургійного спомину святих Кирила і Методія, покровителів Європи, які надали поштовху євангелізації на цьому континентові та «своїми здібностями та свідченням принесли світло й радість Євангелія у складний і ворожий світ". Завдяки їхньому звіщенню, люди, що увірували, почали творити спільноти, що є частиною Божого люду.

 

В цьому контексті Вселенський Архиєрей наголошує, що ми покликані жити вірою не наодинці, а як Божий люд, у спільноті. Він додає, що Церква – це сім’я, зібрана навколо Христа, а не якесь угрупування, чи неурядова організація. Усвідомлення цього повинно спонукати щодня поглиблювати свою віру.

Вчиняти Істину зрозумілою і доступною

Божий люд, за словами Папи Франциска, покликаний покинути власні зручності й зробити крок назустріч ближнім, стараючись дати їм причини для надії, але не через завчені фрази, а через втілені й близькі до життя відповіді, що роблять зрозумілою і доступною Істину, яка вчиняє нас, християн, щасливими.

Настав час мирян

“Живе Боже слово потрібно проповідувати із захопленням і радістю через християнське свідчення для того, аби розбити навіть найвищі стіни, що ізолюють і виключають, – наголошує Наступник святого Петра. – Настав ваш час, час чоловіків і жінок, що трудяться у світі культури, політики й підприємництві… які своїм способом життя здатні нести новизну й радість Євангелія всюди, де перебувають.”

Він також закликає мирян уникати деяких спокус, що можуть з’являтися на шляху їхнього служіння Церкві: спокуси клерикалізму, духу суперництва, церковного кар’єризму, суворості та негативності.

Не боятись виходити назустріч іншим

На завершення, Папа Франциск закликав учасників мирянського конгресу не боятись «заходити в кожний куток суспільства, сягати краю міста й доторкатися до людських ран», бо Божа Церква, за його словами, виходить назустріч іншим, не осуджуючи їх, а подаючи їм руку, аби їх підтримати, чи просто супроводити в їхньому житті. «Нехай у вас завжди відлунюють Господні слова: “Ідіть і проповідуйте Євангеліє” (пор. Мт 28, 19)», – побажав на завершення Папа.