Папа: Ісус – це здійснення турботи й дбання Бога про Його народ
  • Нед, 22/07/2018 - 20:09

Перша пожива, яку Господь дає втомленому та розгубленому натовпові – це хліб Божого слова, адже всі ми потребуємо слова істини, що провадить і просвічує нас. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 22 липня 2018 р., євангельську розповідь про те, як апостоли повернулися з місії, а Ісус, милосердився над людьми, не зважаючи на потребу відпочинку.

Несподівані перешкоди нашим задумам

Єванегелист Марко розповідає про те, як апостоли повернулися зі своєї першої місії та доповідають Ісусові про все те, що вони робили та навчали. Після досвіду місії, «сповненого ентузіазму, але також і виснажливого», вони потребують відпочинку, тож Ісус, бажаючи проявити зрозуміння, каже їм відплисти човном до пустинного місця, поки відпускав народ. Але цей задум не вдався: люди, здогадавшись куди Він прямує зі Своїми учнями, пішки прибули на те місце, ще перед тим, як вони допливли.

«Те саме може трапитися й сьогодні. Ми іноді не можемо здійснити свої задуми, бо надходить непередбачувана невідкладна справа, що руйнує наші програми та вимагає гнучкості та відкритості на потреби інших», – сказав Святіший Отець, зауважуючи, що в таких ситуаціях ми повинні «наслідувати те, що робив Ісус».

Три дієслова Пастиря

«Вийшовши з човна, Ісус побачив великий натовп; і змилосердився над ними, бо вони були, як ті вівці, які не мають пастуха, й почав їх багато навчати», – розповідає євангелист. За словами Папи, це речення є особливо насиченим, «сфотографувавши очі Божественного Учителя та Його навчання». І в цьому «кадрі» Святіший Отець виокремив три дієслова: «бачити, змилосердитися та навчати», які можна назвати «дієсловами Пастиря».

«Погляд Ісуса не є нейтральним, чи, що гірше, холодним або байдужим, бо Ісус завжди дивитися очима серця. А Його серце є настільки ніжним і повним співчуття, що вміє розгледіти навіть найприхованіші потреби людей, – сказав Наступник святого Петра. – Крім того, Його співчуття не вказує на просто емотивну реакцію перед обличчям людських труднощів, але є чимось набагато більшим: воно є прихильністю та податливістю Бога щодо людини та її історії. Ісус являється як здійснення турботи й дбання Бога про Його народ».

Першість хліба Божого слова

Далі Папа зауважив, що почувши про те, що Ісус виявив співчуття, ми би сподівалися, що бачачи стільки людей, які потребують проводу й допомоги, Він зробить якесь чудо. Христос, натомість, «почав багато навчати». «Ось який перший хліб пропонує Месія голодному та розгубленому натовпові: хліб Божого слова», – сказав Святіший Отець, додаючи:

«Всі ми потребуємо слова істини, яке попровадить нас і освітить наш шлях. Без істини, якою є Сам Христос, неможливо знайти правильні орієнтири в житті. Коли віддаляємося від Ісуса та Його любові, губимося, а життя перетворюється в розчарування та невдоволення. А маючи поруч Ісуса, можемо впевнено прямувати вперед, долати випробування, зростаємо в любові до Бога і до ближнього».

Наголосивши на тому, що «Ісус став даром для інших», ставши, таким чином, «прикладом любові та служіння для кожного з нас», Папа побажав: «Нехай же Пресвята Марія допоможе нам брати на себе проблеми, страждання та труднощі нашого ближнього, виявляючи наставлення взаємоподілу та служіння».