Папа: Ісус через Євхаристію заохочує нас зробити своє життя даром для інших
  • Птн, 17/06/2022 - 11:11
В урочистість Божого Тіла Папа Франциск нагадує про те, що іти за Ісусом означає вийти із замкнутості в собі та перетворити своє життя в дар.

«Ісус промовляє в тиші через Таїнство Євхаристії і кожного разу нагадує нам про те, що йти за Ним означає виходити із замкнутості в собі та перетворювати своє життя не у свою власність, але в дар Йому й іншим».

Такий твіт Папа Франциск поширив у четвер, 16 червня 2022 р., в урочистість Найсвятіших Тіла і Крові Христа, що відзначається у другий четвер після П’ятидесятниці. В Італії та багатьох інших країнах це свято переносять на неділю. Але у Ватикані воно відзначається сьогодні та є вихідним днем. Урочисту Святу Месу з нагоди Божого Тіла в базиліці Святого Петра відслужив кардинал Мауро Ґамбетті, Архипресвітер цієї базиліки.

Особливістю богослужінь цього свята є вшанування Ісуса, утаєного в Пресвятій Євхаристії, організовуючи процесійну ходу вулицями міст. Цього року, через проблеми з коліном, Папа Франциск не зміг взяти участь у святкових заходах. Через обмеження, пов’язані з пандемією, у минулому та позаминулому роках він служив Святу Месу з цієї нагоди в базиліці Святого Петра. А до спалаху пандемії, Відновивши звичай святого Павла VI, Папа служив Святу Месу на якійсь парафії на околицях Риму, по завершенні якої відбувалася процесійна хода вулицями міста. До цього Свята Меса служилася на площі перед катедральним собором Римської дієцезії базилікою святого Івана на Латерані, а після неї процесійна хода з Найсвятішими Тайнами вирушала до базиліки Santa Maria Maggiore.

Нести Ісуса в щоденне життя

Зустрічаюсь напередодні, 15 червня, з вірними, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на загальну аудієнцію, Папа Франциск у своїх вітаннях присвятив згадку також і сьогоднішній урочистості. Зокрема, промовляючи до німецькомовних паломників, він сказав: «Урочистість Божого Тіла запрошує нас виходити та нести Господа в щоденне життя: нести його туди, де життя пробігає з усіма своїми радощами та стражданнями».

Звертаючись до поляків, Святіший Отець підкреслив, що цей день нагадує нам про реальну присутність Бога в Пресвятій Євхаристії під видами хліба та вина та побажав, аби євангелізаційні концерти, які організовуються цього дня, «пробуджували віру в усіх, аби ми, приймаючи Христові Тіло й Кров, дедалі глибше відчували Його любов».

А в прикінцевому вітанні, адресованому похилим віком, хворим, молоді та молодятам, Папа побажав: «Нехай же Пресвята Євхаристія, таїнство любові, буде для вас усіх джерелом благодаті та світла, що просвітлює життєві стежки, підтримкою серед труднощів, незрівнянною втіхою в стражданнях кожного дня».