Папа: Ісус дає нам Свою любов, щоб ми нею любили ближніх
  • Нед, 19/05/2019 - 20:25

У чому полягає «новизна» заповіді любові, яку Христос залишив Своїм учням під час Тайної Вечері? Відповідь на це дав Святіший Отець, промовляючи до паломників, які зібралися у Ватикані.

Любов, яка об’явилася на Христовому хресті, перетворює в тілесні наші кам’яні серця та робить спроможними прощати і любити ворогів. Таким думками Папа Франциск поділився під час недільної зустрічі з римлянами та паломниками з нагоди опівденної молитви до Пресвятої Богородиці.

Нова заповідь

Промовляючи перед проказуванням молитви «Царице Неба» до вірних, які 19 травня 2019 р. зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, не злякавшись проливної зливи, Святіший Отець коментував так звану «прощальну промову» Ісуса, почерпнуту з Євангелії від Івана. Обмивши ноги апостолам, Христос сказав: «Нову заповідь даю вам: щоб ви любили один одного! Як Я полюбив вас, щоб і ви любили так один одного».

Але в чому ж полягає ота «новизна»? Папа звернув увагу на те, що вже в Старому Завіті Бог наказував своєму людові любити ближнього, як себе самих, а Ісус, відповідаючи на запитання про «найбільшу заповідь», говорив, що любити Бога всім серцем, а ближнього як себе самого.

«Давня заповідь любові – любити Бога і ближнього – стала новою, бо була доповнена ось цим додатком: як я вас полюбив. Вся новизна, – пояснив Наступник святого Петра, – полягає і любові Ісуса Христа, з якою Він віддав Своє життя за нас. Йдеться про Божу любов, загальну, безумовну та безмежну, вершина якої – на хресті. В цю хвилину найбільшого пониження та віддання себе в руки Отця, Божий Син показав і дарував світові повноту любові».

Гідні любові

За словами Святішого Отця, роздумуючи над Страстями, учні збагнули значення слів: «Як в вас полюбив, так і ви любіть одні одних». Ісус перший полюбив нас, не зважаючи на нашу слабкість й обмеження. Він вчинив так, щоб ми були «гідними Його любові», яка не має обмежень і не знає кінця. Й даючи нам нову заповідь, Він просить, щоб ми любили не лише «нашою любов’ю», але «Його любов’ю», яку в наші серця вливає Святий Дух.

«Таким чином і лише так ми можемо любити одні одних не лише так, як любимо себе, але так, як Він нас полюбив, тобто, безмірно більше. Бог, у дійсності, любить нас набагато більше, ніж ми любимо себе. Й тоді можемо повсюди поширювати зерна любові, яка оновляє стосунки між людьми та відкриває горизонти надії», – сказав Папа, додаючи, що ця любов робить нас «новими людьми», тобто, «братами й сестрами в Господі», Божий люд, Церкву, в якій «всі покликані любити Христа, а в Ньому – одні одних».

Єдина сила

«Любов, яка проявилася на Христовому хресті й жити якою Він нас закликає – це єдина сила, яка перетворює наше кам’яне серце в тілесне, єдиною силою, спроможною перемінити наше серце, є Ісусова любов, якщо ми нею любимо. Ця любов робить нас спроможними любити ворогів і прощати кривдникам», – сказав Святіший Отець, заохотивши слухачів відповісти у своєму серці на запитання про те, чи ми «здатні любити своїх неприятелів». Адже кожен з нас має якщо не ворогів, то когось, хто виступає проти нас або ж скривдив.

«Любов Ісуса дає нам побачити, що інший – це актуальний або майбутній член спільноти Ісусових друзів, спонукає до діалогу й допомагає нам взаємно слухати й пізнавати одні одних», – вів далі Папа, додаючи, що вона відкриває нас одні на одних і робить здатними долати бар’єри слабкості та пересудів, зводячи мости й навчаючи нових шляхів. «Нехай же, – побажав він, – Діва Марія допоможе нам Своїм материнським заступництвом прийняти від Її Сини дар Його заповіді, а від Святого Духа – сили щоденно впроваджувати її в життя».

Оплески для нової блаженної

Проказавши молитву «Царице Неба» та уділивши присутнім Апостольське благословення, Папа зазначив, що напередодні в Мадриді була беатифікована Марія Ґвадалупе Ортіс де Ландасурі, мирянка з «Opus Dei», яка «з радістю служила ближнім, поєднавши вчителювання та звіщення Євангелія». «Її свідчення є прикладом християнських жінок, заанґажованих в соціальне служіння та наукові пошуки», – сказав він, закликавши привітати нову блаженну оплесками.