Папа: Ісус – наш Пастир, а ми – Його єдина отара
  • Пон, 13/05/2019 - 09:35

Жести Ісуса, Доброго Пастиря, та жести нас, овець з Його отари, були в центрі роздумів Святішого Отця під час недільної зустрічі з паломниками.

Ісус – це єдиний Пастир, Який дає нам вічне життя, а ми – Його єдина отара, покликані слухати Його голос. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю, 12 травня 2019 р., уривок з Євангелії від Івана, в якому Ісус представляє себе як «істинний Пастир Божого люду», говорячи про взаємини, які пов’язують Його з вівцями, приналежними до отари.

Жести Пастиря

«Мої вівці слухаються Мого голосу, і Я знаю їх, і вони йдуть слідом за Мною. Я даю їм вічне життя, і вони не загинуть», – каже Ісус. Як зауважив Святіший Отець, «уважно читаючи ці слова», можемо побачити, що Ісусове діло виражається у певних діях: Ісус промовляє, знає, дає вічне життя, оберігає.

«Добрий Пастир Ісус, – сказав Папа, – уважний до кожного з нас, Він шукає нас і любить, звертаючись до нас зі Своїм словом, до глибини знаючи наші серця, наші прагнення і наші сподівання, як також наші поразки та розчарування. Він приймає нас і любить такими, якими ми є, з нашими хорошими рисами та вадами. Він кожному з нас “дає вічне життя”: тобто, дає нам можливість прожити повноцінним життям, що не має кінця. Крім того, Він оберігає нас та провадить з любов’ю, допомагаючи нам долати непрохідні стежки та іноді ризиковані дороги, які постають перед нами на життєвому шляху».

Поведінка овець

Як зауважив Наступник святого Петра, дієсловам і жестам Ісуса, Доброго Пастиря, відповідають дієслова, що стосуються овець, тобто, нас: «слухають мій голос» і «йдуть за мною». Вони показують, як ми повинні відповідати на «ніжний і турботливий» підхід Ісуса.

«Слухати і розпізнавати Його голос, – пояснив він, – у дійсності, вимагає близькості з Ним, яка скріпляється в молитві, в зустрічі серце-супроти-серця з божественним Учителем і Пастирем наших душ. Ця близькість з Ісусом, цей стан відкритості, розмова з Ісусом, зміцнює наше прагнення іти за Ним, виходячи із лабіринту помилкових маршрутів, залишаючи егоїстичну поведінку, щоб ступити на нові шляхи братерства й дарування себе, наслідуючи Його».

Єдиний Пастир і єдине стадо

У цьому контексті Папа закликав не забувати, що «Ісус – це єдиний Пастир, Який промовляє до нас, знає нас, дає нам вічне життя та оберігає нас», а ми є «єдиним стадом та повинні лише старатися слухати Його голос, в той час як Він вивідує щирість наших сердець». А з цієї «постійної близькості з нашим Пастирем» випливає радість слідування за Ним, дозволивши Йому «вести нас до повноти вічного життя».

«Тепер же, – підсумував Святіший Отець, – звертаємося до Марії, Матері Христа Доброго Пастиря. Нехай же Вона, що з готовністю відповіла на Божий поклик, особливо допомагає тим, які покликані до священства й богопосвяченого життя, з радістю й готовністю прийняти Христове запрошення бути Його найближчими співробітниками в звіщенні Євангелія та служінні Божому Царству».