Папа: Ісус вчить, як «логіку відкинення» перемінити в «логіку сопричастя»
  • Чтв, 09/07/2015 - 19:08

У четвер, 9 липня 2015 р., Вселенський Архиєрей очолив в Санта-Крус Святу Месу з нагоди відкриття V Національного Євхаристійного Конгресу в Болівії. Коментуючи під час проповіді євангельську розповідь про чудо помноження хлібів, Папа зауважив, що в щойно вислуханому уривкові описана ситуація, дуже схожа до теперішньої: «Як ті чотири тисячі людей, також і ми прагнемо слухати слова Ісуса та отримати Його життя. Вчора вони, а сьогодні – ми, разом з Учителем, Хлібом життя».

Наступник святого Петра зазначив, що цими днями мав змогу зустріти численних матерів, які носили своїх дітей. За його словами, таким чином вони носять на своїх плечах, «життя, майбутнє свого роду», носять «підстави своєї радості та надії». Носять також «благословення землі в її плодах», результати праці своїх рук. Але також носять на собі тягар розчарувань, смутку, несправедливості, «якій, здається, немає кінця».

За словами Святішого Отця, на цьому шляху не раз відчуваємо втому, не раз нам бракує сил для того, «аби підтримувати живою надію». «Скільки-то разів переживаємо ситуації, які намагаються знечулити нашу пам’ять, і тоді послаблюється надія та втрачаються причини радості», – сказав він, додаючи, що тоді нас починає опановувати смуток і забуваємо, що ми є народом, який Бог вибрав і любить. І тоді «закриваємося на інших, особливо – на найбідніших».

Отож, як зауважив далі проповідник, з нами може трапитися те, що сталося з апостолами: побачивши великий збір людей, вони розуміли, що не мають чим їх нагодувати, а тому попросили Ісуса розпустити народ. Перед численними ситуаціями голоду у світі ми теж можемо сказати, що нічого неможливо зробити, й тоді «відчай опановує серце».

А в таке серце, вів далі Папа, дуже легко може закрастися логіка, яка «намагається перемінити все у предмет обміну, споживання, вчинити все дискусійним». Ця логіка «залишає простір для небагатьох, викидаючи, немов непотріб, усіх тих, які нічого не виробляють». А Ісус відповідає: «Не треба їм відходити, дайте ви їм їсти».

«Сьогодні цей заклик лунко звернений до нас: Не потрібно, щоби хтось забирався геть; вистачить марнотратства, дайте ви їм їсти. Ісус сьогодні повторює це на цій площі. Так, вистачить марнотратства, дайте ви їм їсти!», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що Ісусове бачення не приймає логіки відтинання кінців тим, хто слабкий і потребуючим. «Приймаючи виклик, – сказав проповідник, – Він сам подає нам приклад, показує нам шлях. Ця підказка вміщається у трьох діях: бере кілька хлібів і рибин, їх благословить, розділяє та вручає учням, щоби вони поділилися з іншими. Таким є шлях чуда».

За словами Єпископа Риму, тут не йдеться про «ідолопоклонство чи магію». Цими трьома діями Ісус «перемінює логіку відходів у логіку сопричастя». У цьому контексті Папа зупинився над кожною з цих дій: взяв, поблагословив і передав.

«Взяв». Відправною точкою є те, що Ісус «дуже серйозно бере до уваги життя Своїх» слухачів, дивлячись їм у очі, розуміючи їхнє життя та їхні почуття. Він цінує все те, що доброго може дати кожен з них. «Справжнє багатство суспільства вимірюється життям його людей, похилими віком, які здатні передавати свою мудрість та пам’ять свого народу наймолодшим».

«Благословив». Взявши принесені дари, Ісус воздав хвалу Небесному Отцеві, адже знає, що вони є «Божим даром», «плодом Його милосердя». А прославляючи, просить у Нього дару Святого Духа. «Благословляти включає цей подвійний вимір: з одного боку – дякувати, а з іншого – вміти перетворювати». А Бог нічого не відбирає, але помножує, і наше життя є таким самим даром.

«Передав». Як зауважив Папа, благословення завжди включає місію «ділитися тим, що отримали». Адже тими самими руками, які Ісус підносить до неба, благословляючи Бога, Він роздає хліб голодним.

У світлі гасла Національного Євхаристійного Конгресу «Хліб, розламаний для життя світу», Святіший Отець наголосив на тому, що Пресвята Євхаристія – «це Таїнство сопричастя, яке спонукає нас виходити з індивідуалізму, щоби спільно жити наслідуванням Ісуса, даючи нам впевненість у тому, що все, що ми маємо і чим ми є, якщо це приймати, благословити і жертвувати іншим, завдяки силі Бога та Його любові, стає хлібом життя для інших».

Джерело: Радіо Ватикан