Папа: Ісус вознісся на небо, щоб заступатися за нас перед Небесним Отцем
  • Пон, 30/05/2022 - 11:41

Яке значення має для нас Вознесіння Ісуса на небо? Відповіді на це запитання Папа Франциск шукав під час своєї недільної зустрічі з паломниками, вказуючи на те, що справжня любов залишає свобідними і нагадуючи про важливість молитви одні за одних і за світ.

Вчитися молитви заступництва і благословляти тих, кого щодня зустрічаємо заохотив Папа Франциск вірних у своїй недільній проповіді, виголошеній опівдні 29 травня 2022 р. перед проказуванням молитви «Царице Неба». Того дня в Італії, як і в багатьох інших країнах, відзначалася урочистість Вознесіння, яка хоч і припадає на 40-й день після Пасхи, з душпастирських мотивів переноситься на наступну неділю. Тож у своїх роздумах Єпископ Риму виокремив кілька моментів з розповіді святого Луки про останню появу апостолам воскреслого Ісуса, земне життя якого завершилося вознесінням до Отця на небо. Щоб пояснити значення цієї події для нас, він зупинився на двох діях Ісуса, Який звіщає про дар Святого Духа та благословить учнів.

Щоби перебувати з усіма

«Я вам пошлю те, що мій Отець обіцяв був», – каже Ісус Своїм друзям. Як пояснив Святіший Отець, Він говорить про Святого Духа, про Утішителя, Який супроводитиме, провадитиме, підтримуватиме в місії, захищатиме в духовній боротьбі. Це означає, що «Ісус не покидає учнів». Возносячись на небо, Він «не залишає їх самотніми», гарантуючи їм вилиття Свого Духа. Й у цьому, за словами Папи, також бачимо любов Ісуса, що Він не хоче Своєю присутністю обмежувати нашу свободу, Він вивільняє простір для нас.

«Піднісшись на небо, отже, Ісус, замість того, щоби залишатися поруч з небагатьма в тілі, наближається до всіх Своїм Духом. Святий Дух уприсутнює Ісуса в нас, переступаючи через межі простору та часу, щоби зробити нас Своїми свідками у світі».

Благословляти і заступатися

Відразу після цього Христос підніс руки і поблагословив апостолів. Папа пояснив, що йдеться про священичий жест. Від часів Аарона Бог доручив священикам завдання благословляти народ, а Євангелія хоче сказати, що Ісус є «великим священиком нашого життя». Він возноситься до Отця, щоби заступатися за нас і щоби приготувати для нас місце. Він заступається за нас, щоб ми могли «завжди бути супроводжувані та благословенні Небесним Отцем».

Тож Наступник святого Петра заохотив замислитися над даром Святого Духа, Якого ми отримали від Ісуса для того, «щоби бути свідками Євангелія». Запитувати себе, чи ми дійсно є цими свідками, чи ми спроможні любити інших, залишаючи їх вільними, чи вміємо ставати заступниками за інших, молячись за них і благословляючи їхні життя.

«Навчімося цього: молитви заступництва, заступатися за надії та страждання світу, за мир. І благословляймо поглядом і словами тих, кого зустрічаємо кожного дня!» – закликав Папа.