Папа: Ісус взяв на Себе гріхи світу, ми вже не невільники, а Божі діти
  • Нед, 19/01/2020 - 16:11

Вчитися від Предтечі не вважати, що ми повністю пізнали Христа, заохотив вірних Святіший Отець у недільних роздумах з нагоди полудневої молитви.

Свідчення Предтечі заохочує нас завжди розпочинати наново нашу мандрівку віри. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 19 січня 2020 р., розповідь святого євангелиста Івана про свідчення, яке Іван Христитель давав про Христа. Він був «першим свідком Христа», якого Бог «покликав і приготував» саме для цього.

Поглиблювати нечувану новизну

Як зазначив Святіший Отець, після хрищення Ісуса, Предтеча не може стримати «наполегливе бажання» свідчити про Ісуса, а тому каже: «І я побачив, і засвідчив». Він побачив щось вражаюче, тобто, улюбленого Божого Сина, солідарного з грішниками, а Святий Дух «дав йому зрозуміти нечувану новизну, справжній переворот».

«У дійсності, в той час як в усіх релігіях людина є тим, хто приносить і жертвує щось Богові, в явищі Ісуса Бог є Тим, Який жертвує Свого Сина для спасіння світу. Іван виявляє свій подив і своє прийняття цієї вражаючої новизни, принесеної Ісусом, через багатозначний вислів, який ми щоразу повторюємо під час Святої Меси: Ось Агнець Божий, який забирає гріх світу!» – сказав Папа, додаючи:

«Свідчення Івана Христителя заохочує нас завжди наново розпочинати нашу мандрівку віри, розпочинати від Ісуса Христа, повного милосердя Агнця, Якого Отець дав для нас. Завжди наново піддаватися здивуванню рішенням Бога залишитися на нашому боці, стати солідарним з нами, грішниками, та спасти світ від зла, повністю взявши його на Себе».

Постійно пізнавати Ісуса

Святіший Отець заохотив вірних вчитися від Предтечі «не вважати, що ми вже пізнали Ісуса», що вже знаємо все про Нього. Бо «це не так». Варто зупинитися на читанні Євангелії чи споглядати «очима, але ще більше – серцем», зображення Христового обличчя на іконах, прислухаючись до Святого Духа, Який всередині нас промовляє, що це «Він, Божий, Який став агнцем, заколеним задля любові». Він «вистраждав і надолужив за гріх світу, за гріхи кожного з нас, також і за мої гріхи. За всі. Він взяв їх всіх на Себе, забрав їх від нас, щоб ми нарешті стали вільними, вже більше не були невільниками зла».

«Так, ми ще залишаємося бідними грішниками, але не рабами, ні, не невільниками, а дітьми, Божими дітьми!» – наголосив Папа, побажавши: «Нехай же Пречиста Діва Марія випросить для нас сили свідчити Її Сина Ісуса, з радістю звіщати Його життям, визволеним від зла, та словом, повним захопленої та вдячної віри».