Папа: Ісус закликає нас усунути камінь смерті із нашого серця
  • Нед, 29/03/2020 - 18:29

Глава Католицької Церкви вкотре наголосив на тому, що конфлікти не вирішуються шляхом війни, але слід вдаватися до діалогу та конструктивних пошуків миру.

Бог не створив нас для того, щоб ми перебували в гробах, а тому закликає усувати із серця каміння того всього, що веде до смерті. Такими думками поділився Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 29 березня 2020 р., євангельську розповідь про те, як Ісус воскресив померлого Лазаря.

Святіший Отець зазначив, що Лазар був братом Марти та Марії. Вони були близькими друзями Ісуса. Коли Він прибув до їхнього містечка, минуло чотири дні після смерті Лазаря. Марті, яка вибігла назустріч та сказала: «Як би Ти був тут, Він би не помер», Ісус відповів: «Твій брат воскресне», додаючи: «Я – воскресіння і життя, хто в мене вірує, навіть умерши, житиме». Євангелист розповідає, що коли прибули інші, всі заплакані, то й Ісус зворушився і заплакав. З цим жалем у серці Він прибув до гробу, склав подяку Отцеві, Який Його завжди вислуховує, наказав відкрити гріб і скликнув: «Лазарю, вийди!». І той вийшов, обмотаний похоронними пов’язками.

Віра людини і Божа всемогутність

За словами Папи, в цьому епізоді ми «рукою доторкаємося» до того, що Бог є життям і дарує життя, беручи, водночас, на Себе трагедію смерті. Ісус міг запобігти смерті приятеля Лазаря, але «хотів узяти на Себе наш біль, спричинений смертю дорогих нам людей» і, насамперед, показати «панування Бога над смертю».

«У цьому уривку з Євагелії бачимо, як віра людини та всемогутність Бога, любов Бога шукають одна одну, й, урешті, зустрічаються. Немовби подвійний шлях: віра людини та всемогутність Божої любові, які шукають одна одну та, врешті, зустрічаються. Це можемо побачити, – сказав Святіший Отець, – у воланні Марти та Марії, нас усіх разом з ними: “Якби Ти був тут!..”. А відповіддю Бога не є промова, ні. Відповіддю Бога на проблему смерті є Ісус: “Я – воскресіння і життя… Віруйте! Серед сліз не переставайте вірити, навіть, якщо здається, що смерть перемогла. Усуньте камінь зі свого серця! Дозвольте, аби Боже слово повернуло життя туди, де перебуває смерть”».

Усунути каміння смерті

Як зауважив Папа, Ісус сьогодні також і нам каже «Відкотіть камінь!». Адже Бог «не створив нас для гробу», створив нас для життя, «прекрасного, доброго, радісного». Однак, смерть увійшла в світ «через заздрість диявола», тож Ісус прийшов, щоби визволити нас із її пут.

«Отож, ми покликані усувати каміння того всього, що віддає смертю: наприклад, лицемірне переживання віри – смерть, деструктивна критика інших – смерть, образи, обмови – смерть, марґіналізація вбогого – смерть. Господь закликає нас усунути це каміння із серця, й життя розквітне навколо нас. Христос живий, і той, хто Його приймає, хто приступає до Нього, той входить у контакт із життям. Без Христа, чи поза Христом, не лише нема життя, але й впадаємо у смерть», – наголосив Наступник святого Петра.

Покликані до життя

Підсумовуючи, Святіший Отець зауважив, що воскресіння Лазаря є також знаком відродження, яке відбувається у віруючому через Хрищення, занурюючи його в Христове пасхальне таїнство. Таким чином, «діянням і силою Святого Духа» християнин стає людиною, що крокує життям як нове створіння, яке «призначене для життя і прямує до життя».

«Нехай же Діва Марія допоможе нам бути співчутливими, як Її Син Ісус, Який взяв на Себе наш біль. Нехай же кожен з нас буде близьким із тими, які переживають випробування, стаючи для них відблиском любові та ніжності Бога, що визволяє від смерті й веде до перемоги життя», – побажав Папа.