Папа: Ісусове прощення та дар Святого Духа – запорука місії Його учнів
  • Нед, 31/05/2020 - 17:35

В неділю П’ятидесятниці Папа нагадав, що це святкування оновлює усвідомлення того, що в нас мешкає оживляюча присутність Святого Духа, Який дарує нам мужність виходити назовні із захисних стін наших “світлиць”, не замикаючись у безплідних звичках.

Радість воскресіння – велика радість, яка є експансивною, її не можна затримувати для себе. На цьому наголосив Папа Франциск перед останнім у цьому році проказуванням молитви «Царице Неба» з вірними, яке він очолив опівдні, 31 травня 2020 р., в урочистість П’ятидесятниці.

Нагодою для особливої радості стало те, що вперше після тримісячної перерви це проказування молитви відбулося за участю вірних, які зібралися на площі Святого Петра, слухаючи Єпископа Риму, який промовляв з вікна Апостольського палаці. Востаннє таке проказування недільної молитви відбувалося ще 1 березня, а від 8 березня транслювалося з робочого кабінету Святішого Отця, в той час як площа було порожньою.

Прощені

Відправною точкою для роздумів Папи Франциска стала розповідь святого євангелиста Івана про те, як Ісус прийшов у вечір Пасхи до Своїх наляканих учнів і ставши перед ними, промовив: «Мир вам!». Як зауважив Святіший Отець, ці слова слід розуміти як щось більше, ніж просто привітання, вони є вираженням «прощення, наданого учням, які Його залишили».

«Це слова примирення та прощення. Бо ми, коли бажаємо миру, то надаємо та просимо прощення. Ісус дарує Свій мир саме тим наляканим учням, які з трудом вірять навіть у те, що побачили, тобто, порожній гріб, недооцінюють свідчення Марії Магдалини та інших жінок. Ісус прощає, завжди прощає та дарує мир Своїм друзям», – наголосив Папа, нагадуючи, що Ісус не втомлюється прощати, це ми втомлюємося просити прощення.

Готові до місії

За словами Єпископа Риму, саме зібравши їх навколо Себе та простивши їм, Ісус чинить з них Свою Церкву, тобто, «примирену спільноту, готову до місії». Непримирена спільнота готова лише до внутрішніх дискусій, а не до місії… Зустріч з Воскреслим перевернула життя апостолів, перетворивши їх у відважних свідків. Тож Ісус каже їм: «Як послав Мене Отець, – і Я посилаю вас!».

З цього розуміємо, що завданням Апостолів є продовжувати ту саму місію, яку Отець доручив Ісусові, а слово «посилаю» вказує на те, що вже не час ані сидіти за замкненими дверима, ні на те, щоб оплакувати «прекрасні часи», проведені з Учителем. «Радість воскресіння – велика, але це експансивна радість, яку не можна затримувати для себе», – наголосив Папа, зазначаючи, що всі недільні читання пасхального періоду спрямовані на те, щоб зміцнити нашу віру «з огляду на місію».

Скріплені Святим Духом

І саме для того, щоб надихнути місію, Ісус дарує апостолам Святого Духа. Святий Іван розповідає: «Він дихнув на них і каже: Прийміть Святого Духа!». Святий Дух, як зауважив Святіший Отець, є «полум’ям, що спалює гріхи» та «творить нових людей». Йдеться про «полум’я любові», яким учні зможуть запалити увесь світ. У Хрищенні та Миропомазанні ми отримали Святого Духа з Його дарами, якими є мудрість, розум, рада, кріпость, знання, побожність і богобоязливість. І саме ця боязнь Бога є чимось протилежним до «страху, який паралізував учнів». Це «любов до Господа, впевненість у Його милосерді й доброті».

«Свято П’ятидесятниці оновлює усвідомлення того, що в нас мешкає оживляюча присутність Святого Духа. Він дарує також і нам мужність виходити назовні із захисних стін наших “світлиць”, свого кола, не вмощуючись у спокійному житті чи замикаючись у безплідних звичках», – підсумував Папа, – закликавши: «Піднесімо свою думку до Пресвятої Марії, Вона була там, разом з апостолами, коли зійшов Святий Дух, разом з першою спільнотою була головною дійовою особою чудесного досвіду П’ятидесятниці, та молімо Її, аби випросила для Церкви палкого місіонерського духа».

Світло та сила, щоб стати кращими

Після проказування молитви «Царице Неба», звернувшись із закликом, присвяченим епідеміологічній ситуації в Амазонії, Святіший Отець привітав усіх з неділею П’ятидесятниці, підкреслюючи, що ми дуже потребуємо світла та сили Святого Духа. «Їх потребує Церква, аби в згоді та мужньо прямувати вперед, свідчачи Євангеліє. Їх потребує все людство, щоб вийти з цієї кризи згуртованішим, а не поділенішим», – сказав він, підкресливши, що з кризи, яку переживає світ, неможливо вийти такими самими, як до неї: або кращими, або гіршими. «Нехай же нам не забракне мужності змінитися, стати кращими, позитивно розбудовувати післякризове майбутнє», – побажав Папа.