Папа: Ісусові учні повинні бути відкритими для інших і вимогливими до себе
  • Пон, 27/09/2021 - 10:35

Замислитися над тим, що маємо в собі такого, що суперечить Євангелію, замість шукати вади інших, заохотив слухачів Папа Франциск під час недільної зустрічі з паломниками.

Просімо благодаті перемогти спокусу судити та каталогізувати ближніх. З таким закликом звернувся Папа Франциск, промовляючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 26 вересня 2021 року, до прочан, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані. Спонукою для цього став євангельський уривок, в якому йдеться про те, як учні розповіли Ісусові, що зустріли чоловіка, що виганяв бісів Його іменем, але не належав до їхньої групи, а тому вони заборонили йому це чинити. Ісус, натомість, сказав не чинити перешкод для того, хто чинить добро, бо й він бере участь у здійсненні Божого задуму. Слід, натомість, чувати над своїм серцем, щоб самому не потрапити в пастку зла та не стати спокусою для ближнього.

Закритість – корінь чималого лиха

Як зауважив Папа, Ісус говорить про одну спокусу та ділиться напоумленням. Спокуса, про яку йдеться, – це спокуса закритися. «Учні, – пояснив він, – хотіли заборонити добре діло лише через те, що той, який його вчинив, не належав до їхньої групи. Вони вважали, що мають “ексклюзивне право на Ісуса”, що єдині уповноважені трудитися в Божому Царстві».

За словами Святішого Отця, такий підхід веде до того, що вони починають почуватися обраними, а інших сприймати як чужих, а навіть займаючи вороже наставлення щодо них. «Кожна закритість, у дійсності, спонукає тримати дистанцію з тими, які не думають так, як ми. Це, як знаємо, є коренем багатьох великих лих історії, абсолютизму, що часто породжував диктатури та чимало насильства щодо тих, які є інакшими».

Вберегтися від спокуси «гніздечка»

У цьому контексті Наступник святого Петра наголосив, що потрібно остерігатися закритості також і в Церкві. Бо диявол, тобто, «той, який вносить поділи», постійно навіює підозри з метою розділяти та відкидати. Робить це настільки підступно, що учні відкидають того, який вигнав того ж диявола…

«Іноді також і ми, замість того, щоби бути покірними та відкритими спільнотами, можемо творити враження “приналежних до вищої категорії” та тримати інших на відстані, замість того, щоби старатися прямувати вперед разом з усіма, можемо виставляти на показ своє “посвідчення віруючого” з метою осуджувати та відкидати інших», – сказав Папа, заохочуючи молитися про благодать «подолати спокусу судити та каталогізувати інших», просити в Бога, щоби вберіг нас від ментальності «гніздечка», тобто, заздрісного оберігання групки тих, які вважають себе добрими. Прикладами такої поведінки може бути священик зі своїми «найвірнішими», душпастирські співробітники, що нікого не допускають до свого кола, рухи та асоціації навколо своєї особливої харизми, тощо. Все це, за словами Святішого Отця, несе загрозу перетворення християнських спільнот у місця відокремлення, а не сопричастя.

Радикальність заради зростання в добрі

Замість того, щоб судити всіх і все, Ісус заохочує вважати на себе самих. Бо, як зауважив Святіший Отець, існує небезпека «бути негнучкими до інших і поблажливими до себе». Не входити в компроміс із злом Ісус заохочує «вражаючими» алегоріями: якщо щось в тобі є причиною спокуси, відітни це.

«Ісус є радикальним, вимогливим, але це для нашого добра, як добрий лікар. Кожне відтинання, кожна обрізка призначена для того, щоб краще рости та приносити плід у любові», – сказав Папа, запросивши слухачів замислитися: що в мені суперечить Євангелію, що саме Ісус хоче, щоб я відтяв у моєму житті? «Молімося до Непорочної Діви, щоби допомагала нам бути гостинними щодо інших і пильними щодо себе», – закликав він, розпочавши проказування молитви «Ангел Господній».